Уилям Лилли

Уилям Лилли (Lilly)

1.05.1602, 2:09:15 (Дайсуорт) - 9.06.1681 ( Хершема)

Страна:    Англия

Английски астролог, който и до ден днешен се счита за най-големият представител на хорарната астрологията сред известните астролози . Неговият баща, земеделец, го подготвял за кариера на англикански свещеник , но парите  за образование на синът му не са достатъчни. През 1620 без пукнат грош в джоба си Лилли пристига в Лондон, за да търси щастието си . Става секретар и помощник на богатият , но неграмотен гражданин Гилбърт Райт , който почива седем години по-късно, оставяйки на Лилли  пенсия в размер на £ 20 на година . Малко след това , Лилли се жени за вдовицата на Райт. По този начин, през 1627 Лилли нполучава финансова независимост. Шест години по-късно, съпругата му починала . Всичко, което той е бил женен три пъти .

През 1632  Лилли започва да изучава астрология, учи при ирландският астролог Еванс. Лилли успява да си купя голяма астрологическа библиотека, той започва да практикува и през 1633 г.  вече успява да си направи име. По едно време Лилли дори съветва крал Чарлз I ( 1625-1649 ) . В избухналата гражданска война Лилли успява да се разбира и с двете страни . Той е изключително работоспособен , на година успява да прави по хиляди хороскопи. Негови  клиенти са основно чиновници, търговци и занаятчии, благородници и моряци . Подобно на много от неговите съвременници, Лилли публикува алманах с прогнози (първо издание е публикувано през 1665 ) . Благодарение  на тези прогнози Лилли спечелил слава сред своите съвременници. Той предвижда английската революция и Слънчевият знак на нейният лидер Кромуел (Телец). В есето си "Монархия или не монархия ", издаден през 1651 г., Лилли точно посочва  годините 1665-66 , заплашващи лондончани с голям пожар и нашествие на чума. На прогноза на Лилли не обръщат внимание, и когато пожарът наистина избухна, той е призован на съда в парламента и обвинен в съучастие на дявола в опожаряването на града. С големи усилия Лилли успял да убеди специално създадения за този случай комитет на Камарата на общините в невинността си за пожара и чумата. Следва да се отбележи, че Лили е многократно призова за съда във връзка с астрологически си практика. Но всеки път, когато с помощта на астрологията той може не само щастливо разплете ситуацията, но в същото време и да получите материална облага. Лилли не само се доверява на астрологията, но също и вижда нейните слабости, и съветите му към младите астролози все още не са загубили своето значение.

На Лилли също принадлежат редица теоретични разработки. По-специално, той изучава въпроса за домовете на хороскопа, анализира понятия като екзалтацията на планетите в домовете, сигнификатори на домовете и др. Лилли смята, че домовете на хороскопа представляват качеството на събития и живота като цяло.

На перото на  Лилли принадлежат множество книги, посветени на астрологията. Най-известната сред тях е "Християнска астрология", в която Лили обобщава постиженията на своите предшественици, оценявайки ги в светлината на собствения си опит. Тази книга не е загубила своето значение и днес. На 65 годишна възраст Лилли пише история на живота си и да я посвещава "на най-достойният негов приятел," Елиас Ешмунд.

В последните си години Лили е лицензиран лекар и се премества да практикува в Hersham в Съри. Той умира от парализа в 1681 год.

Обръщение на Уилям Лили към студентите по Астрология

Избрани произведения: