Жан-Батист Морен дьо Вильфранш

Морен дьо Вильфранш ( Morinus)

23.02.1583, 8:00:12 GT (Вильфранш-сюр-Сон, Франция) - 6.11.1656 (Париж)

 Страна:  Франция

Жан-Батист Морен дьо Вильфранш (Morin de Villefranche) е изключителен френски астролог, физик, математик и астроном ; доктор по медицина. Учи в Авиньон, където през 1613 получава степен по медицина. Астрология Морен дьо Вилфранш започва да изучава през 1620-те години при  шотландеца Уилям Дейвисън, и скоро става известен астролог. Той е работил за такива забележителни хора като епископа на Болоня, херцога на Люксембург и херцига на д‘Ефиат. Той е личен астролог на кардиналите Ришельо и Мазарини. Има една легенда за това как Морен дьо Вилфранш се крие зад завесата в покоите на Ана Австрийска когато тя родила сина си - бъдещия крал Луи XIV , - за да може при първия вик на бебето да му направи хороскоп. Като астролог Морен дьо Вилфранш съветва много видни личности на своето време (включително Декарт), той е високо ценен във френския двор . От Франция излиза само два пъти - в Англия , придружава Хенриета Мария, дъщеря на Хенри IV, бъдещата съпруга на крал Чарлз I, и в Рим , където той е бил много добре приет от папа Урбан VIII , който сам е сериозен астролог. От 1630 Морен дьо Вилфранш е професор по математика в Колеж дьо Франс в Париж. До смъртта си , Морен дьо Вилфранш остана на издръжка в двора и първият министър.

Морен дьо Вилфранш сам описва себе си като човек с намусен и самохвален характер, който има склонност да дразни дори и своите съюзници . Например , кардинал Ришельо уважавал начетеността на Морен, но не го харесвал лично. Философ и математик Пиер Гасенди многократно атакуван последователите на астрологията, а Морен дьо Вилфранш му отговорял с насрещна критика.

   Морен дьо Вилфранш - създател на оригинална система на домовете на хороскоп. Той е бил твърд защитник на системата за домовете на Региомонтан и в трактата си за астрологическите домове, обяснява защо той предпочита заключенията на разсъжденията на  Региомонтана пред други астролози , които използват системата за домовете на Порфирии, система на равните домове, системата на Кампано или системата на ал-Хабси. Въпреки това, Морен дьо Вилфранш се беспокоял от факта, че повечето от съществуващите домови системи, включително използваната от него система на Региомонтана не работят в полярните региони , така че той трансформира изчисленията на Региомонтан в това, което е наречено Рационална или Универсална система на домовете.

Морен дьо Вилфранш е известен и успешен и благодарение на много точни прогнози, и най-вече с прогнозата за английската революция и тъжната съдба на Чарлз I, и не твърде успешния живот на съпругата му, определянето на точната дата на смъртта на Луи XIII и кардинал Ришельо ; Той също така предвижда насилствената смърт на шведския крал Густав Адолф и австрийски командир Валенщайн .

   Морен дьо Вилфранш е отличен астроном и автор на важната работа по определяне на географската дължина по наблюдения на Луната (т.нар . Метод на лунните разстояния) . Тази книга - "La science des longitudes" - е публикувана в Париж през 1647год.

 Сред другите произведения Морен дьо Вилфранш по астрономия трябва да се спомене трактата "Astronomia jam a fundamentis integre et exacte restituta..." (Париж, 1640 ).

Морен дьо Вилфранш - автор на трудове по астрология, които не са загубили значение и до днес, като "Astrologicorum domorum cabala detecta" (Париж, 1623), "Remarques Astrologiques sur le Commentaire du Centiloque de Ptolomee" (опубл. в Париже в 1657) и "Astrologia Gallica" ( публикувана посмъртно в Хага през 1661 г. ) . Последният от тях, " Астрология Галика " е монументална 26 томна творба, обобщение на астрологични наблюдения и разработки на Морен дьо Вилфранш. Ученият работи върху него в продължение на последните 30 години от живота си. Този труд е посветен на полската кралица Мари - Луиз дьо Гонзаго (личен лекар, на която е бил учителят на Морен дьо Вилфранш, Дейвисън ) . Кралицата приела посвещението и я публикува със свои средства. В 21 том на " Астрология Галика" , теоретично най-важен, Морен дьо Вилфранш разработва връзката на планетите и домовете, особено при присъствие на множество планети в един дом, както и отношенията на дома, където планетата доминира с дома, където е тя. В тази работа Морен дьо Вилфранш е отделил място за богословско разсъждение. Но това не го спасява от осъждане : критичната нагласа на Морен дьо Вилфранш към някои аспекти на управлението на църквата довежда до това, че повечето от неговите произведения са изтеглени от обращение. Следва да се отбележи, че " Астрология Галика" не е имал значително влияние на времето си и не получава популярност - на първо място, защото астрологията във Франция е в  упопадък, и второ защото тази работа е написана на латински . Едва след 1897 г., когато Хенри Селва публикува превод на 21 том на " Астрология Галика" и теорите на Морена де Вилфранш на френския език, идеите на Морен дьо Вилфранш привлече вниманието на астролозите на Франция и по-късно на Германия.

Избрани произведения

   Morin J.B. Le remarques astrologiques. - Paris: Bibliotheca hermetica. Retz, 1975