Сефариал

Сефариал (Sepharial)

Уолтер Горн Олд

20.03.1864, 2:07:40 GT (Хэндсуорт) - 23.12.1929 (Хоув)

Страна:    Англия

Уолтер Горн Олд  (Walter Gorn Old, Walter Gornold) е водещ англиски астролог и окултист от началото на 20 век, журналист и писател на окултни книги. Посещавал „Училището на крал Едуард“ в Бирмингам, от 16 годишен се занимава с астрология и кабал. В продължение на няколко години изучава медицина и психология и тяхната връзка с окултизма. Освен това Сефариал изучава източни езици като коптски, асирийски, санскритски и китайски. Дълбокият интерес към кабала и нумерология се запазва през целият му живот като се преплитат с астрологическите му интереси.

През 1889 година Сефариал се мести в Лондон и скоро влиза в близкият кръг от приятели и съмишленици на Елена Блаватска и става един от основоположниците на теософското движение в Англия. Блаватска го нарича „Ноща птица“ заради неговите нощни астрални опити. Сефариала въвежда в в кръга на теософите Алан Лео оказвайки значително влияние върху формирането на неговите възгледи. След смърта на Блаватска Сефариал се оттегля от теософията поради скандал в теософското общество, в което Сефариале обвинен, че е фалшифицирал писмата на Махатма.

За разлика от Алан Лео Сефариал се е интересувал повече от практическата страна на астрологията, а не толкова от езотерическата и страна, свързана с теософията. Така преди Първата световна война побликува книгата „Сребърният ключ“ своеобразн справочник за любителите на конни надбягвания.

В трактата от 1915 година „Защо войната ще свърши в 1917 година“ Сефариал предсказва настъпването на ерата на хуманизма и справедливоста. Началото на Златния век ще настъпи 2249 година , но преди това Сефариал предсказва настъпването на катаклизми през 1991-1997 година, които ще залеят с кръв целият Изток.

Сред успехите на Сефариал трябва да отбележим неговата пропаганда на теорията на геодезическите еквиваленти и изследванията му върху пред наталната астрология. На Сефариал се прирписва използването на Лилит и сабианските символи в трактоваката на хороскопите.

Бил е радактор на списанието "Old Moore's Almanac ".

Сефариал е имал трима братя и една сестра. На 4 години губи баща си. На 19.04.1895 година сменя фамилията си на Walter Gornold. През 1896 година се жени за Marie Moore и имат три дъщери и двама сина.

    

Избрани произведения:

 

 

Изтoчници:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Sepharial

   http://www.astro.com/astro-databank/Sepharial