Китайкси календар

? СПОРЕД ЛЕГЕНДАТА  БУДА ПРИЗОВАЛ ВСИЧКИ ЖИВОТНИ НА НОВАТА ЛУННА ГОДИНА ДА СЕ ЯВЯТ ПРЕД НЕГО. ОТЗОВАЛИ СЕ САМО ДВАНАДЕСЕТ И ПОРАДИ ПРЕДАНОСТТА ИМ, НАРЕКЪЛ ПО ЕДНА ГОДИНА НА ИМЕТО НА ЯВИЛИТЕ СЕ ЖИВОТНИ. ХОРАТА РОДЕНИ В ГОДИНАТА С ИМЕТО НА ДАДЕНО ЖИВОТНО, СА ДАРЕНИ СЪС ЗАКРИЛАТА И НРАВА МУ.

? ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ Е ВЪВЕЖДАНЕТО ОФИЦИАЛНО ПРЕЗ 2637 г.пр.н.е НА ШЕСТДЕСЕТГОДИШЕН ЦИКЪЛ ЗА ОТЧИТАНЕ ПО КИТАЙСКИЯ КАЛЕНДАР ОТ ИМПЕРАТОРА ХУАН-ТИ. 

НОВАТА ЛУННА ГОДИНА ЗАПОЧВА ВСЯКА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА НА НОВОЛУНИЕ В ЗОДИАКАЛЕН ЗНАК ВОДОЛЕЙ.

2019 - от 4 февруари - Празсе Земно

? ЕДИН ЦИКЪЛ ВКЛЮЧВА ПЕТ ПЕРИОДА ОТ ДВАНАДЕСЕТ „ЗЕМНИ КЛОНА” (ДВАНАДЕСЕТТЕ ЖИВОТНИ) И ДЕСЕТ „НЕБЕСНИ СТВОЛА” (ПЕТ ЕЛЕМЕНТА, ВСЕКИ ОТ КОИТО ЗАЕМА ДВЕ КАЛЕНДАРНИ ГОДИНИ – ПЪРВАТА С МЪЖКА ЕНЕРГИЯ „ЯН” И ВТОРАТА С ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ „ИН”), КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТРАНСФОРМАЦИИТЕ В ПРИРОДАТА И ЧОВЕКА.

? Всеки от пете елемента отговаря на определен цвят : Метал– БЯЛ, Вода – ЧЕРЕН, Дърво – ЗЕЛЕН, Огън – ЧЕРВЕН, Земя – ЖЪЛТ.

? Годините, които завършват на цифрите 0 и 1 са с елемент МЕТАЛ, на 2 и 3 са с елемент ВОДА, на 4 и 5 – ДЪРВО, на 6 и 7 – ОГЪН, на 8 и 9 – ЗЕМЯ Календарните години, завършващи на цифрите: 0, 2, 4, 6, 8 са с мъжка енергия – „ЯН”, а завършващите на цифрите 1, 3, 5, 7, 9 са с женска енергия – „ИН”.

? До новолуние в зодиакален знак Водолей, който е винаги в предстоящата календарна година, елемента и енергията съответстват на последната цифра на предходната календарна година. Съобразявате се и с деня, и с часа, в които настъпва новолунието! Всяко животно отговаря на елемент и енергия.