Измерване на времето

място за теми, които се занимават с други видове астрология, например: Астероиди, Фиксирани звезди, дискусия за ведическа или китайска астрология, или специализирани техники, като например Хамбургската школа

Модератори: Slavi, nal

Slavi
Мнения: 121
Регистриран на: чет авг 20, 2015 11:15 am

Измерване на времето

Мнение от Slavi » пет авг 17, 2018 12:55 pm

Средно гринуичко време (GMT) (Greenwich Mean Time) - Времеви стандарт, свързващ всички часови зони в света, постоянен през цялата година и некорегиращ се през сезоните. Въведено през 1492 г. след откриването на Америка, за улесняване на мореплавателите.

Универсално време (UT) (Universal time) -Стандартно време на нулевия меридиан, базирано на въртенето на Земята около оста си. - До 1925 г. като стандарт се използва средно гринуичко време, а началният момент на денонощието е бил променен от пладне на полунощ. След това GMT се използва като официално време на Обединеното кралство. Днес термина универсално време се използва за новото средно гринуичко време.
Универсалното време на този етап има три разновидности – UT0, UT1, UT2.
Тъй като Земята се върти неравномерно, се налагат корекции. Специалистите нямат единно мнение, дали GMT е равно на UT0 или UT1 (разликите между двете са от порядъка на хилядни от секундата). По тази причина, GMT не се използва за научни цели.

UT0точното слънчево местно време на нулевия меридиан – измерва се чрез астрономически наблюдения.
UT1 представлява UT0, коригирано от периодичния ефект (полярното отместване) тъй като земните полюси очертават малки кръгове, около 10-20 метра в диаметър, за период от 400-500 дни.
UT2отчита отклонението на земния полюс и сезонните промени в скоростта на въртене на Земята. UT2 е по-добре коригирана разновидност на UT0. Когато използваме UT, подразбираме UT2!

Координирано универсално време (UTC) (Coordinated universal time) - UTC е съвременният еквивалент на GMT и го заменя като световен времеви стандарт през 1986 г., базиран на атомното време, а не на въртенето на Земята.
GMT продължава да е стандартно време за зоната на Гринуичкия нулев меридиан.

Американско тихоокеанско стандартно време - UTC-8
Американско централно стандартно време - UTC-6
Американско източно стандартно време - UTC-5
Централноевропейско време - UTC+1
Източноевропейско време - UTC+2
Московско време - UTC+3
Индийско стандартно време - UTC+5:30
Японско / Корейско стандартно време - UTC+9
Австралийско източно стандартно време - UTC+10

Отговори

Върни се в “Други астрологически теми”