Уникално затъмнение на Супер Луна на 28 септември 2015

място за обсъждане близки или далечни за нас космически събития

Модератори: Slavi, nal

Slavi
Мнения: 121
Регистриран на: чет авг 20, 2015 11:15 am

Уникално затъмнение на Супер Луна на 28 септември 2015

Мнение от Slavi » нед сеп 20, 2015 8:49 pm

Астрономите очакват с нетърпение този месец събитието "затъмнение на супер Луна " може да окаже магически ефект за любителите-астрономи, но в това събитие няма абсолютно нищо необикновено.

На 28 септември 2015 ще станем свидетели на пълно Лунно затъмнение, което ще съвпадне с периода, когато луната изглежда необичайно голяма и светла в нощното небе. Това затъмнение ще бъде първото затъмнение на супер Луна от 1982 г. насам и следващото събитие от този вид няма да се случи чак в 2033 г.

Причина за небесният феномен супер Луна се крие в елиптична орбита на Луната около Земята, когато Луната е най-близо до Земята в точката на орбитата - перихелия - тя изглежда с 14 процента по-голяма и 30% по-ярка от Луната в апогея на своята орбита. Тази Луна ако е във фаза пълнолуние се нарича Супер Луна. Лунното затъмнение настъпва, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в една линия и сянката на нашата планета, напълно скрити от погледа на наблюдателя на повърхността на Земята, царицата на нощното небе. Очевидно е, че нищо не пречи на тези две независими събития се случват в същото време - и това е тяхното невероятно съвпадение, ще се наблюдава на 28 септември 2015 г. В настоящата година Луната ще бъде най-близо до позицията на Земята на 357,877 км. Въпреки малката разлика в размерите на Луната в афелия и перихелия, в нощта преди изгрев слънце диска на Луната все пак ще изглежда по-голямо от обичайното. Това е поради особеността на характеристика на настоящата затъмнение - ниска височина на Луната над хоризонта. В тези случаи е Луната се възприема по голяма поради добре познатата илюзия от това, че са в близост до хоризонта и далечните обекти. Проява на ефекта "супер" Луна, която може да се види на Земятае значително увеличаване на приливите в този ден и през следващите три дни.

Ярката супер Луна постепенно ще избледнее до 00:11 GMT на 28 септември, предаде НАСА. Общото затъмнение ще започне в 02:11 GMT и ще продължи 72 минути.
За Пловдив затъмнението ще бъде в 5:20-6:20 ч на 28 септември 2015

Лунното затъмнение се повтаря с периодичност определена от цикъла на Сарос (повторение с период от 6585 дни) или сега се повтаря общото лунно затъмнение от 1997. По време на общото лунно затъмнение Луната не изчезва напълно от небето, а ще придобие тъмночервен цвят. Това се дължи на факта, че, дори когато Луната е напълно закрита от пряка слънчева светлина от Земята, Луната ще продължи да бъде слабо осветяване от лъчите минаващи по допирателната към повърхността на земята в атмосферата на нашата планета. Поради факта, че земната атмосфера най-добрият предава червено-оранжев част на спектъра, на повърхността на Луната придобива червеникав оттенък.

Източник : Интернет
Прикачени файлове
Super Moon.JPG
Super Moon.JPG (184.04 KиБ) Видяна 1275 пъти
Супер Луна.jpg
Супер Луна.jpg (51.53 KиБ) Видяна 1277 пъти

Отговори

Върни се в “Космически събития”