15-11-2015 Метеоритен поток Леониди

място за обсъждане близки или далечни за нас космически събития

Модератори: Slavi, nal

Slavi
Мнения: 121
Регистриран на: чет авг 20, 2015 11:15 am

15-11-2015 Метеоритен поток Леониди

Мнение от Slavi » съб окт 31, 2015 9:43 pm

метеор 2.jpg
метеор 2.jpg (35.12 KиБ) Видяна 1918 пъти
Метеорен дъжд Леониди през ноември

Леониди са един от най-добрите метеоритни дъждове, които могат да се наблюдават от любителите астрономи. Всеки ноември наблюдателите могат да очакват да видят от 10 до 15 метеора на час. Понякога това зрелище се превръща в наистина величествена гледка: приблизително веднъж на всеки 33 години метеорния поток леониди избухна в метеоритни лавини, достигайки до около 1000 камъка и повече в час, но това няма да се повтори до 2034 година.
Частиците на потока леониди изглеждат, че произхождат от съзвездието Лъв, който се намира в небето на северното полукълбо. Източникът на метеоритен дъжд е кометата Темпъл-Тътъл, която се разпадайки се продължава периодичното си движение около Слънцето и се топи под влиянието на топлината му. И когато Земята влиза в гъст облак от частици, образувани зад кометата, ние, които сме на повърхността на нашата планета, виждаме ефектно метеоритен дъжд, светли ивици са изготвени в нощното небе.

Цветни ивици

НАСА отнася потока метеорите леониди към най-ярките, цветни и "един от най-бързите" обекти от този вид. Типичната скорост на фрагмента на поток е около 71 километра в секунда. Метеорите се наблюдават в продължение на целият месец ноември, но най-хубавото те ще се виждат в средата на месеца.
Този метеоритен дъжд може да произвежда "огнени сфери", които са много по-ярки видове метеори и са в състояние да оставят цветни ивици в небето, които оставят на него за по няколко секунди. Източникът на появата на "огнени сфери" са по-големите парчета от кометният материал, които правят в нощното небе магически феерия от цветове.
Най-доброто време за наблюдение на метеоритния дъжд е след полунощ - особено добра, ако изберете тъмно място за своите наблюдения. Градски светлини или дори Луната, могат да намалят видимостта и да намалят броя на наблюдаваните метеори. За да наблюдавате меторитите не се нуждаят от специални съоръжения, а само от острите си очи и одеяло, с което можете да се наметнете ако на улицата е студено.

Кометата Темпъл-Тътъл

Максимума на меторния поток Леониди е приблизително същата като тази на кометата Темпъл-Тътъл около Слънцето, която прави едно пълно завъртане около нашата звезда за 33 години. Тази комета, отдалечавайки се във външната частСлънчева система да продължи по пътя си орбитална, оставяйки след себе си диря от отломки, който сега е на всеки ноември осветява нощното небе зрелищни ленти от падащи метеори, когато нашата планета преминава през него.

Отговори

Върни се в “Космически събития”