Меркурий

Меркурий е най-малката планета в Слънчевата система и най-близката до Слънцето. Времето за една обиколка на Меркурий около Слънцето е 87,969 земни денонощия. Орбитата на Меркурий има по-голям ексцентрицитет от орбитите на всички други планети в Слънчевата система, като планетата има и най-малкият наклон на оста.

Меркурий прави три завъртания около оста си за две обиколки около Слънцето. Гледан от Земята, Меркурий е сравнително ярък, но е трудно да бъде наблюдаван, тъй като най-голямото му ъглово отдалечение от Слънцето е само 28,3°. Наблюденията на Меркурий в значителна степен се усложняват от близостта му до Слънцето, тъй като планетата обикновено се изгубва в блясъка на звездата.

Меркурий може да се наблюдава само за кратък период в сутрешния и вечерния сумрак. Физическите характеристики на планетата са подобни на тези на Луната. По повърхността на Меркурий има множество кратери и гладки равнинни области, подобно на Луната няма естествени спътници и почти никаква атмосфера. За разлика от Луната, Меркурий има голямо планетно ядро от желязо, което създава магнитно поле. Относително големия размер на ядрото прави Меркурий изключително плътна планета.

Римляните са кръстили планетата на крилатия пратеник на боговете Меркурий, който е еквивалент на гръцкият Хермес.