Плутон

Плутон е втората по големина планета-джудже, обикаля около нашата звезда за 248 години, така че от откриването и досега тя не е изминала дори 1/4 от пътя по орбитата си. Планетата е открита от астронома Клайд Томбо на 18 февруари 1930 г., когато той сравнява две фотографски плаки направени съответно на 23 и 29 януари. Клайд Томбо открива Плутон докато търси неизвестната планета X, причиняваща отклонения в орбитата на Нептун. Макар и формално да носи името на римския бог Плутон, името на планета е избрано така, че да съдържа инициалите на астронома Пърсивал Ловел, който предсказва съществуването на планета отвъд орбитата на Нептун. Името „Плутон“ е предложено от Виниша Бърни — единадесет годишно момиче от Оксфорд, Англия.

До 24 август 2006 г. Плутон се смяташе за деветата планета от Слънчевата система. Поради малките си размери, наклона на орбитата спрямо слънчевия екватор и ексцентричната си орбита, заради която понякога се намира по-близо до Слънцето от Нептун, се спореше дали Плутон трябва да се разглежда като планета. Промяната на статута му от планета в планета-джудже се дължи на това, че наскоро бяха открити 3 небесни тела, подобни на него, които претендираха да бъдат десета планета и учените решиха, че е по-добре да махнат него, отколкото да добавят други планети.

През 2015 година междупланетната автоматична станция Нови хоризонти на НАСА направи снимки на Плутон и спътниците му. Чрез тях се установява, че планетата няма пръстени и са открити пет спътника - Харон, Хидра, Никта, Кербер и Стикс.


Детайлни снимки от НАСА на Плутон и Харон