Фомалхаут

Фомалхаут е звезда на южното полукълбо, разположена в съзвездието на Южна риба. Около звездата се оказва, че има най-малко една планета – Фомалхаут Б, която е кръстена от учените на НАСА „зомби планета“. След като през 2005 г. тя е обявена за облак от газ тя „възкръсва от мъртвите“ и си възвръща отново световната титла през 2012 г.
В допълнение, забележителна е възрастта на звезда Фомалхаут, която според наскоро произведени оценки е на около 440 милиона години (плюс или минус 40 милиона години). За сравнение, се смята, че възрастта на Слънцето е около 4,5 милиарда години.

РАННИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ НА ЗВЕЗДАТА ФОМАЛХАУТ

Думата „Фомалхаут“ произлиза от арабската фраза «Fum Al Hut», или „устата на риба“. Тази звезда е била вписана в таблица на Алфонс – средновековен каталог на звездите, който първоначално е бил направени на испански език. Въпреки това, в тези таблици, името на звездата е написано като «Fomahant». Тази звезда е сменила през вековете много различни имена, но съвременната астрономия в крайна сметка възприема името й като „Фомалхаут.“

ОТКРИВАНЕТО НА ФОМАЛХАУТ

Увеличаването на обема на знания за звездите, натрупани от човечеството, доведе до факта, че звездата Фомалхаут се преквалифицира като звезда от спектрален тип A, чиято повърхностна температура е около 8500 Kелвина (около 8225 градуса по Целзий), според астроном Джим Кейлър. Измерванията проведени по метода на паралакс, показаха, че тази звезда се намира на 25 светлинни години от Земята, и че нейната светимост е около 16 пъти по-голяма от светимоста на Слънцето. Видимата и звездна величина е 1.16 ,което я прави 18-тата най-ярка звезда в нощното небе.


„Намира се от нас, на същото разстояние като Вега, тя е с една степен по-слаба за нашите очи, защото е с по-малко тегло, равно на две слънчеви маси, което води до по-ниски температури на повърхността на звездата и нейния по-малък размер“- пише Кейлър.

КООРДИНАТИТЕ НА ЗВЕЗДАТА ФОМАЛХАУТ В НЕБЕТО СА:

• Ректасцензия: 22 часа 57 минути 39.1 секунди
• деклинация: -29 градуса 37 минути 20 секунди

ПЛАНЕТАТА-ЗОМБИ

През 2002 г. астрономите предполагат съществуването на планети в пръстените прах на Фомалхаут – образование, което често се намират около младите звезди. Три години по-късно, снимки на системата показват, че Фомалхаут и неговия прахов пръстен изглежда точно като „Окото на Саурон“ от трилогията на Джон. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“. Центърът на пръстен от прах на системата не съвпада с звездата, а е изместен по отношение на центъра, което може да показва гравитационните сътресения, произтичащи от планета според астрономите.

През 2008 г. астрономите са използвали за наблюдения космическия телескоп „Хъбъл“ са заявили, че не само са открили планетата Фомалхаут Б, но и са и направили снимки в видимия спектър. Въпреки това, фактът, че откриването е оспорван от някои членове на научната общност, които вярват, че Фомалхаут е само облак прах, което се потвърждава косвено от колебанията на яркостта, наблюдавани при обработването на група данни.

През 2012 г. той се провежда нов анализ на данните от 2004 г. и 2006 г. В резултат, на което планетата Фомалхаут Б е наблюдавана в три дължини на видимата светлина без изменение на яркостта. Ето защо, тази година може да се счита за последната година от реабилитацията на „планетата зомби.“

АСТРОЛОГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА

Фомалхаут  (3°28’15“ в Риби ) е кралска звезда. Името и идва от Фум ал Хут, което означава „Устата на рибата“. Тя е една от четирите кралски звезди в Персия. Преди 3000 г от новата ера е съвпадала с точката на зимното слънцестоене и за това персите са я наричали „Пазител на юга

Природа: Меркурий, Слънце, Уран.

Дава свръхоргинална информация, активност, смелост, царственост, успех в писателската дейност, научна, духовна дейност.

За Фомалхаут древните астролози казват, че е много мощна и щастлива звезда, макар да притежава и скрито негативно влияние. Указва на преход от материалистични към духовни интереси.

Когато е изгряваща или кулминираща указва на големи почести през целия живот.

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *