Теорията за звездата Немезида –двойник на Слънцето

Модератори: Slavi, nal

Slavi
Мнения: 121
Регистриран на: чет авг 20, 2015 11:15 am

Теорията за звездата Немезида –двойник на Слънцето

Мнениеот Slavi » вт сеп 22, 2015 10:45 pm

Немезида- теоретично се предполагаема звезда- джудже, която може да бъде другар на нашето Слънце. Тази теория е била предложена, за да се обясни от учените периодичните масови измирания на биологични видове в историята на Земята. Учените предполагат, че такава звезда може да повлияе на орбитите на планетите от Слънчевата система, които в резултат на такава въздействие штпменят курса си на сблъсък със Земята.

Последните наблюдения на астрономите, обаче, не откриват доказателства за съществуването на такава звезда.

Аргументи в полза на Немезида

В началото на 1980-те години. учените забелязали, че изчезването на видове на Земята са с цикличен характер. Масовите измирания на видовете възникнават най-често с периода от 27 милиона години. Голямото време на този период е принудил учените да обърнат внимание на астрономически събития, за да го обяснят.

През 1984 г. Ричард Мюлер от Университета Бъркли в Калифорния предполага, че причината за масовите измирания може да бъде звезда - червено джудже - намиращо се на разстояние 1,5 светлинни години от нашата планета. В следващите теории се предполага, че Немезида може да бъде кафяво или бяло джудже или малка звезда - само няколко пъти по-масивна от Юпитер. Във всеки от тези случаи, тя трябва да има твърде слаба светлина, за да може да се види.

Разсъждавайки в тази насока, изследователите е предполагат, че Немезида може да повлияе на облака на Оорт, който се състои от буци лед заобикалящата Слънцето отвъд орбитата на Плутон. Много от тези парчета лед, които се движат около Слънцето с голям период по елиптични орбити. Когато те се приближат към звездата, намиращият се лед в тях се разтопяваи те стават видими за нас като комета.

Ако Немезида минава през облака на Оорт на всеки 27 милиона години, твърдят някои учени, тя може да извади от строя повече комети от тази област, като ги изпраща във вътрешната част на Слънчева система - може би направо на земята. По този начин, за да се увеличи честотата на сблъсъци на пространството, и като резултат, на масово измиране на видове също е замесена.

Теорията под обстрел

Докато някои учени намират теория за Немезида е доста задоволителна, други не споделят техните възгледи. Отправната точка на теорията - цикличния характер на масови измирания на биологични видове - все още остава под въпрос. Изследванията на кратери показва, че в определен цикъл на масово изчезване на видове може да не съществува. Други проучвания на изкопаеми доказателства в подкрепа на факта, че такива събития често са групирани в близост до тези периоди въпреки, че масови измирания са настъпили и в други епохи.

Звездния партньор на Слънцето може да е труден за откриване, но, въпреки това той по принцип трябва да е различим, ако се използват чувствителни телескопи за контрол. Въпреки това, най-мощните инструменти на NASA Two Micron All Sky Survey (2MASS) и Wide-област Infrared Survey Explorer, наблюдаващиа небето в продължение на няколко години, не намират следа от тайнствения спътник на нашата звезда. Поради това, на сайта на NASA, на страница «Попитайте астробиологът» НАСА експерти заявиха авторитетно , че"Слънцето не е част от нито един двойна звездна система."
Прикачени файлове
nemezida 1.jpg
nemezida 1.jpg (42.23 KиБ) Видяна 1177 пъти

Върни се в “Космически тела и обекти”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост