Ретрограден Сатурн в наталната карта

Какво е ретроградност на планета?

Всъщност в нашата Слънчева система всички небесни тела се движат по еклиптиката само напред и планетите не променят посоката на своето движение. Всички планети се въртят около Слънцето с различна скорост.

Планетите се движат напред или назад само за наблюдател от Земята. За някой, който наблюдава движението на планетите от Земята  изглежда, че планетата първо забавя скоростта на движение, спира за известно време, след това започва да се движи в обратна посока, постепенно набира скорост, след това отново скоростта се забавя, планетата спира и отново започва да се движи напред. Луната и Слънцето (наричани светилата в астрологията) нямат ретроградни периоди. Защото Луната се върти около Земята, а тя около Слънцето.

Какво символизира ретроградността в астрологията?

Ние  оценяваме хороскопа от гледна точка на Земята (геоцентрично) и трябва да вземем предвид тази илюзия, когато анализираме хороскопа.

Ретроградната планета дава доста слаба проява на планетарния принцип в човешкия живот.  Ретроградното движение не променя енергийния принцип на планетата. Това означава само, че ориентацията на проявата на този принцип в живота се е променила. Ако в периода на директно движение принципът на планетата се проявява главно във външния свят и се изразява във външната активност на индивида, тогава по време на ретроградното движение принципът на планетата се проявява по-силно във вътрешния свят – дейността на индивида е съсредоточена върху неща, които са интимни, много лични, не пряко свързани с външния свят.

Ретрограден Сатурн в козирог 18/4/2018-6/09/2018

Какво символизира Сатурн в наталната карта?

Сатурн представлява психологическото ядро, подкрепата на нашата психика и при човек с ретрограден Сатурн тази подкрепа е лабилна. Той има склонността да казва „да“, където дълго време е трябвало да казва „не“. Може да му липсва сила. Ето защо, казвайки „да“ на другите, той трябва да се увери, че при това той не казва „не“ на себе си.

Добиването на самоувереност е най-важното, което трябва да научи дете с ретрограден Сатурн. Проблемите със сигурността имат голямо значение. Принципът на Сатурн е ред, управление и дисциплина, поради това  с ретрограден Сатурн понякога е трудно да ги възприемаме. Ефективната помощ тук ще бъде предоставена от думи на подкрепа, които допринасят за формирането на чувство за доверие, успех и лична сила. Децата могат да се дисциплинират, да могат да се концентрират, когато поне веднъж са преодолели самосъмнението.

Ретроградният  Сатурн показва трудна връзка с родителите. Сатурн символизира бащата за детето. В случай на ретрограден Сатурн, бащата може да е трудно достъпен за детето: или бащата отсъства някъде, или е постоянно на работа, или не е на разположение в емоционален план. Детето трябва да се научи да се обръща към себе си и в себе си, за да формира собственото си чувство за ред, цел и лична дисциплина.

Хората с ретрограден Сатурн в наталната карта могат да имат затруднения в ситуации, които изискват определянето на личните им граници. В детството такива хора не биха могли да изпитат контакт с важна родителска фигура, най-често с бащата, поради неговото отсъствие, пасивността му в учебния процес или тиранията му. Децата, които имат подобен опит в отношенията с родителите си, често имат проблеми да се научат да обичат и да приемат себе си. Това може да предизвика затруднения във връзката с авторитетни фигури в техния живот. Те нямат собствена, ясно определена психологическа територия, понякога им е трудно да установят граници в отношенията и в резултат на това нямат достатъчна вътрешна стабилност.

Използвана литература:

 • Г.Стар «Гороскоп вашего ребенка»
 • Величко Ф.К. Ретроградные планеты
 • Льюи Грант. Астрология для миллионов: Практическое руководство с эфемеридами на 1901 – 2050 /Перев. С англ. Под ред. А.Костенко. – М.: ООО Издательство «София», 2008
 • Марион Марч и Джоан Мак-Эверс .  Лучший способ выучить астрологию. Книга 4. Москва, Центр астрологических исследований. 1996
 • Обье К. Астрологический словарь/ Пер. с французского и Назарова. – М.: Крон-Пресс, 1996
 • Хампар Джоан. Элективная астрология: Учитесь правильно выбирать время и место/Пер. с англ. – СПб.: «Издательство «Диля», 2006
 • Энтони Льюис. Стратегии бизнеса при Луне без курса. Сб. статей под редакцией Ноэля Тиля. Том 1. Пер. с англ. Т.с. Драбкиной – М.: Редакция журнала «Урания», – 1998
Сподели публикацията в
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *