Екадаши

Какво е Екадаши?

Лунният аскетичен ден падащ се на единадесетия ден от новолунието и пълнолунието (11 и 26 лунен ден), в който човек, който се придържа към тази традиция, съзнателно отхвърля храната и се посвещава на духовни практики: четене на духовна литература, медитация, благотворителна дейност за доброто на Вселената. При това се старае да работи за своето самоусъвършенстване, обръщайки се към знанието на великите хора. Особено силни са дните на Екадаши през юли – според легендата, Кришна е роден на този месец.

Защо да съблюдаваме Екадаши?

Ведите твърдят, че тези дни са най-обичаните дни от Бог и тези, които ги посвещават не на техните материални прищевки, а на увеличаване на нивото на духовността в себе си и следователно в цялата Вселена. В дните на Екадаши всички кармични „опашки“ (изкупление на греховете в християнството) се изгарят много по-бързо. Те са идеални за издигане на сатвичното (доброжелателно, угодно на Бога) ниво на битието и помагат на човека да намери мир в душата, духовна сила и мъдрост на съзнанието. Когато разбирате дълбочината на ученията, става ясно какво е същността на Екадаши: в намерението да станете духовно по-висши и да се покланяте на Бога за тази възможност.

Нива на поста

Можете да следвате ведическия пост по различни начини, в зависимост от вашата вътрешна сила, здраве и желание. Стъпките по-долу са от прости до по-сложни. Ето защо, ако човек реши да се съобрази с Екадаши, но не знае какво всъщност е и как трябва да бъде правилно, препоръчително е да започнеш малко и постепенно да се приспособяваш към по-аскетични нива.

 1. Не яжте също месо, риба и гъби, алкохол и пушене.
 2. Под забраната, бобови продукти и всичко, което ги има в състава си.
 3. Не използвайте редица продукти, които тези дни се считат за тамасични, т.е. замаскират ума и съзнанието.
 4. Спазвайте едно хранене. Обикновено това е вечеря, която се нарича “накта”, пада на периода от 16.00 часа до залез.
 5. Пълен отказ да се яде, само вода, ако е необходимо (препоръчва се веднъж на ден след обяд).
 6. Пълно отказване на храна и напитки за двадесет и четири часа: от зазоряване до зазоряване.
 7. Отказът от сън е нощно бдение за духовни практики.

Както може да се види от списъка, условията са доста сурови, особено към края, но за основа има седем: като седемте чакри в човека.

Алкохолът, никотинът, кафето, шоколадът – тези вещества се забраняват, защото влияят на човешкия ум: замъгляват го или, обратно, стимулират твърде много и затова се губи яснотата и чистотата на безусловното възприемане на света. Бобови култури и всичко, което се прави от тях (хляб, зърнени храни, бисквити, соеви колбаси и много други), са забранени, защото точно на 11-ия лунен ден всичко, което има зърнени или бобови зърнени култури в основата си, оставя земните грехове на най-разнообразните качество и свойства. Хранейки тези продукти, човек поглъща цялата материална мръсотия на света, запушвайки неговото възприятие.

Какво е позволено да се яде тези дни?

Най-често, те ядат нещо прясно в Екадаши: плодове, зеленчуци извън забранения списък, както и мляко и млечни продукти, ядки. В идеалния случай се яде веднъж, което не трябва да се фокусира върху удовлетворяването на вкусовите нужди, а просто за облекчаване на чувството на глад. Най-често хората спазващи поста ядат няколко плода и шепа ядки – това е достатъчно за организма да поддържа жизнената си активност.

Как правилно да съблюдаваме  Екадаши?

От момента на началото на единадесетия лунен ден до началото на дванадесетия ден е необходимо да се ограничаваме в храната, в лошите мисли, да не проклинаме и да не посещаваме недостойни места. Препоръчва се също така да се избягва сън (поне през деня), пияни хора и, ако е възможно, да не се докосва жена по време на менструация. За особено ревностните последователи има инструкции да не се бръсне и да не се използва козметика, не е препоръчително да се вземат накта от бронзови чинии и в чужди къщи, както и да се даряват на духовни хора.

Също така, ако по някаква причина Екадаши е пропуснат, то е позволено да се спази постът ден след него (според всички правила и разпоредби). Този ден се нарича „Двадаши” – дванадесетият лунен ден.

Прочетете повече на SYL.ru

Сподели публикацията в
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *