Градинарство с Луната

От древни времена един фактор, за който се смята, че има важен принос за добива на селскостопански култури, е лунния цикъл. Времето за засяване, по-специално, се смята, че е повлияно от различните фази на луната. Въпреки че не е имало сериозни изследвания, които да дават конкретно доказателство за връзката между добива на реколта и фазите на лунния цикъл, има изследвания, които показват, че науката използва такива методи.

Какво точно кара хората да вярват, че лунния цикъл може да окаже влияние върху успеха на градинарството или други селскостопански дейности? Една обща теория е ефектът от гравитационното привличане. Например, въз основа на Закона за гравитацията на Нютон, ефектът от гравитацията се смята за най-силен по време на пълнолунието и по време на новата луна. Пълната луна се случва, когато слънцето и луната се изравнят на противоположните страни на Земята и се появява нова луна, когато и слънцето, и луната се изравнят от същата страна на Земята. Както се предполага от проучването на Северозападния университет, растенията поглъщат повече вода през тези периоди, отколкото през която и да е друга фаза на лунния цикъл. Това води до извода, че колкото по-силно е гравитационното, толкова по-ефективен е потокът на влага в почвата и през стъблото на растението.
Една друга теория за лунното градинарство е ефектът от лунната светлина върху кълняемостта на семената.

Механизъм на фазите на Луната – анимация


Новолуние
По време на новата луна гравитацията на луната води до извличане на вода. Смята се, че семената се покълвати се разрушават. Въз основа на тези фактори една препоръка за градинарите би била да засаждат надземни плодове и зеленчуци като маруля, зеле и броколи.
2-ра четвърт
През второто тримесечие гравитационното теглене намалява, но интензивността на лунната светлина става по-силна. В резултат на това се очаква силен растеж на листата по време на тази фаза. Препоръката за второто тримесечие ще бъде да засаждаме едногодишни растения, които растат над земята (но със семена вътре в плода), като боб и пъпеши.
Пълнолуние
По време на пълнолуние интензитетът на лунната светлина започва да намалява. Гравитационното привличане обаче е високо по време на пълнолуние, така че градинарите се насърчават да засаждат кореноплодни растения като моркови и лук. Градинарите също така се препоръчват да се занимават с трансплантационни дейности по време на пълнолуние.
4-та четвърт
И накрая, през четвъртото тримесечие гравитационното привличане и интензивността на лунната светлина са най-слабите му, така че градинарите се препоръчват да се занимават с дейности като подрязване, отглеждане и събиране на реколтата.

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *