Луната в хороскопа и водещата потребност на човека

Ноел Тил (Noel Jan Tyl )

Преди повече от тридесет години Ноел Тил един от най-известните астролози в Съединените щати – формулира общ подход за интегриране на теорията за психологическите нужди и астрологичните данни.

Той твърди, че зодиакалният знак, в който се намира Луната в хороскопа при раждане, описва „водещата нужда“ на индивида. Луната в този знак използва енергията на знака, в който е разположено Слънцето в картата, служи като движеща сила на цялото човешко развитие.

Планетите, от друга страна, отразяват различни аспекти или тенденции на поведение, които съответстват на определени вторични нужди, които са подчинени на задоволяването на водещата нужда.

Характеристиките на знака, в който се намира Меркурий ще покажат в какъв стил и при какви условия трябва да протича мисловният ни процес, за да бъде възможно най-ефективен.

Венера – какви връзки с другите хора трябва да имаме, за да се чувстваме включени в социалния живот.

Марс – от каква енергия се нуждаем, за да можем да действаме на върха на практическите си способности.

Юпитер и Сатурн са планети на социално ниво (наричани са социални планети). Не всички хора имат лични постижения, които са значими за цялото общество. И не всички хора, които са успели да направят нещо значимо от гледна точка на развитието на обществото, могат да се възползват от неговата благотворност – да постигнат висок социален статус, официално признание и почести. Следователно тези планети дават възможност за взаимодействие с обществото на ниво, което надхвърля тесните лични интереси. Ние ги разглеждаме само когато имат връзки в рождената карта с личните планети на хороскопа – Луната, Слънцето, Меркурий, Венера.

Висшите планетите (транс-сатурнови планети) – Уран, Нептун и Плутон – оперират на ниво поколение. Ако нямат мажорни (основни) аспекти с личните планети в картата, човек може да не почувства влиянието им върху съдбата си.

Ако обаче в рождената карта те имат аспекти с личните планети, те значително усложняват личния живот на човека, принуждавайки го да търси необичайни, нетрадиционни начини на живот. Такива хора се оказват дълбоко въвлечени в съдбите на света и чувстват своето специално призвание. Това призвание не винаги е възможно да се реализира за човек в повече или по-малко хармонична форма. Особено на възраст 40-45 години.

С каквото и да се занимаваме в живота, атмосферата около тази дейност, темпото, енергията, стимулите за растеж и въображаемото обкръжение трябва да подкрепят задоволяването на нашата водеща нужда, посочена от позицията на Луната в знака.
Положението на Луната в дом показва фокусирането на най-силните ни нужди в нашия живот върху определена сфера на преживяване. И това положение на Луната в дома значително влияе върху удовлетворението ни от работата, ежедневието, хобитата, партньорствата и други области на живота.

Затова на първо място се грижим за задоволяване на „лунната“ нужда. Ние се опираме на тази потребност, както на сърцевината за задоволяване на другите човешки потребности, които са обозначени с други показатели на хороскопа.

Знакът, в който се намира Слънцето, ще покаже каква енергия човек използва, за да задоволи водещата си нужда, т.е. в какъв стил той ще изрази своята индивидуалност, за да постигне удовлетворение на дълбоката мотивация. Когато избирате професия, докато извършвате ежедневна работа, водещата дълбока мотивация не трябва да се лишава от внимание. Работното ни обкръжение трябва да приема тази нужда в нас и да се отнася с уважение към нея. В противен случай бързо ще изпитаме нетърпимо разочарование.

Източник: Сборник стаии под редакцията Ноел Тил. Как использовать астрологию для успеха в бизнесе и удачного выбора профессии. 2 тома. Редакция журнала «Урания» Москва 1998

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 thoughts on “Луната в хороскопа и водещата потребност на човека”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *