Лунни възли – Раху и Кету

Астрономически възгледи

Лунните възли са две абстрактни точки на еклиптика, в които лунната орбита се пресича със земната. От астрономична гледна точка това са пресечните точки на равнината на еклиптиката и равнината на Лунната орбита. Те са наклонени една спрямо друга на 5 градуса. Тъй като Луната по своята орбита се завърта около Земята за един месец, то през половината месец тя е над равнината на еклиптика, а през другата половина е под нея. В тази връзка Северният лунен възел е точката, в която Луната минава над равнината на еклиптиката, а Южният лунен възел е точката, в която Луната минава под равнината на еклиптиката при своето въртене около Земята. Те се намират на 1800 един от друг. Тези прости астрономични принципи са изобразени на графиката.

Подобно на оста Асцендент – Десцендент, възлите образуват ос между противоположни полюси на партньорство или съюз. Лунните възли символизират опит и събития, които даряват човек с мъдрост. Лунните възли се движат в обратна посока на зодиака.

Периодът на възлите е 18,7 години, следователно те преминават през един знак за около 1,56 години.

Астрологическа символика

Възлите са свързани с Луната и са разположени в равнината на еклиптика, която е свързана със Слънцето. То символизира Духът на човека, неговото Аз, а Луната – е Душата, изявата във външната среда, навиците и контакти. С други думи Луната дава изява на качествата на Слънцето навън, защото тя отразява слънчевата светлина и я трансформира. Поради това възлите са точките на максимална реализация на Лунно-Слънчевата двойка на Земята.

Линията на лунните възли е фактор на съдбовност, предопределеност в живота ни. Възлите показват с какво трябва да се срещнем в живота, искаме или не. Тъй като нашето индивидуално развитие е тясно свързано с развитието на други хора, с развитието на обществото, то линията на Възлите описва също и характера на взаимодействие на човека с околния свят и с другите хора.

Лунните възли се различават по степен на изразност. Южният лунен възел (Кету) показва какво трябва да дадем, това е нашата пасивна карма, това което ни отнемат. Северният лунен възел (Раху) показва, това което сме принудени да правим, нашата програма. Те се намират на 1800 една от друга.

Значение на лунните възли в хороскопа

Изгряващият лунен възел (северен) показва този жизнен опит, тези качества на характера, които трябва да се придобият в този живот. Той действа подобно на Юпитер. Северният лунен възел показва най-добрите възможности, открива ни нов свят, дава нови знания, ускорява нашата еволюция, това което трябва да бъде. Благоприятства срещи, връзки и контакти, които могат да донесат на човек успех, благополучие, радост и даже щастие. Изгряващият лунен възел е свързан с качеството ЯН. Нарича се още “Главата на дракона“, а според индийците “Раху“.

Позицията на Южния възел (Кету) в знака и дома на хороскопа помага да се определят вродените характеристики на човека, неговите способности, таланти и качества, които се проявяват с лекота и без усилия, естествено, несъзнателно. Тя разкрива дълбокия психологически слой, вкоренените реакции към света, като фиксирането върху него води до задънена улица. Южният „полюс“ на хороскопа е линията на най-малкото съпротивление, а когато енергията не се влива в десния полюс, тя неизбежно се натрупва на обратното.

Колкото по-дълго човек остава в това състояние, толкова повече възможности за неговата еволюция губи. Водата, която тече от върха на планината до подножието, избира този път като най-лесен. Но пътят на развитие е различен. Той изисква от човек усилия в нова посока, използвайки онова, което му е дадено по рождение. Тази нова посока се показва от Северния възел (Раху), посочва как човек може да се възползва напълно от възможностите, подготвени от съдбата.
Позицията на Северния възел (Раху) е вид поведение и реакция към външните предизвикателства, които са предпочитани за човека, благоприятни са, отварят нови пътища и му помагат за решаване на проблемите. Въпреки това, „звездите се накланят, но не се задължават.“ Свободата на избор винаги е в човека.

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 thoughts on “Лунни възли – Раху и Кету”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *