Лунни възли – Раху и Кету

Лунни възли са две абстрактни точки на еклиптика, в които лунната орбита се пресича с земната. Те са два и се различават по степен на изразност. Южен лунен възел (Кету) – показва какво трябва да дадем, това е нашата пасивна карма, това което ни отнемат. Северен лунен възел (Раху) – това което сме принудени да правим, нашата програма. Те се намират на 1800 една от друга

Линията на лунните възлите е фактор на съдбовност, предопределеност в живота ни. Възлите показват с какво трябва да се срещнем в живота, искам или не. Тъй като нашето индивидуално развитие е тясно свързано с развитието на други хора, с развитието на обществото, то линията на Възлите описва също и характера на взаимодействие на човека с околния свят, с другите хора.

Изгряващият лунен възел (северен) показва на този жизнен опит, на тези качества на характера, които трябва да се придобият в този живот. Той действа подобно на Юпитер Северният лунен възел показва най-добрите възможности, открива ни нов свят, дава нови знания, ускорява нашата еволюция, това което трябва да бъде. Благоприятства срещи, връзки, и контакти, които могат да донесат на човека успех, благополучие, радост и даже щастие. Изгряващият лунен възел е свързан с качеството ЯН. Нарича се още Главата на дракона, а според индийците – Раху.

Позицията на Южния възел (Кету) в знака и дома на хороскопа помага да се определят вродените характеристики на човека, неговите способности, таланти и качества, които се проявяват с лекота и без усилия, естествено, несъзнателно. Тя разкрива дълбокия психологически слой, най-вкоренените реакции към света, фиксирайки се на вътрешния задънена улица. Южният „полюс“ на хороскопа е линията на най-малкото съпротивление, а когато енергията не се влива в десния полюс, тя неизбежно се натрупва на обратното.

Колкото по-дълго човек остава в това състояние, толкова повече възможности за неговата еволюция губи. Водата, която тече от върха на планината до подножието, избира този път като най-лесен. Но пътят на развитие е различен. Той изисква от човека усилия в нова посока, използвайки онова, което му е дадено по рождение. Тази нова посока се показва от Северен възел (Раху), показващ как човек може да се възползва напълно от възможностите, подготвени от съдбата.
Позицията на Северния възел (Раху) е вид поведение и реакция на външните предизвикателства, които за човека са за предпочитане, благоприятни, отварят нови пътища и подпомагат за решаването на проблемите. Въпреки това, „звездите се накланят, но не се задължават.“ Свободата на избор винаги е човек.

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 thought on “Лунни възли – Раху и Кету”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *