Слънчеви и лунни затъмнения

Затъмненията в древността

От древни времена затъмненията на Слънцето и Луната водят хората до мистично благоговение. Гледката на потъващата в тъмнина светеща звезда очаровал, предизвиквал мисли за гнева на висшите сили и предстоящите бедствия. Още в древен Вавилон и Китай в предсказването на затъмнения са виждали една от основните задачи на астролога. И днес, когато денят, часът и градусът на всички затъмнения е изчислен за следващите десетилетия, старите страхове все още живеят в колективното подсъзнание. Въпреки това, съвременната астрология като цяло вече не счита затъмненията за зловещи поличби, въпреки че не подценява тяхното значение.

астрономически механизъм на затъмненията

Астрономически затъмнението е лунната фаза. Слънчево затъмнение може да възникне само при новолуние. Лунно затъмнение може да се случи само при пълнолуние, когато Земята затъмнява лунния диск със своята сянка. Въпреки че новолуние и пълнолуние се случват всеки месец, затъмнения стават само два пъти в годината. Решаващият фактор, който превръща лунните фази в затъмнения, е положението на лунните възли (точките на пресичане на орбитите на Слънцето и Луната). Всеки път, когато Слънцето се приближи до връзката си с оста на Лунните възли, новолунието и пълнолунието се превръщат в затъмнения.

Механизъм на затъмненията

Орбисът (точност на аспекта) на съединението на новолунието с лунните възлите е 18°31′. Съвпадът на новолунието с оста на лунните възли при максимален орбис може да даде частично слънчево затъмнение. Затъмнения с максимален орбис се появяват или в началото на новия цикъл на затъмнения – Сарос (N), или в края на цикъла – Сарос (S). За пълнолуние орбисът на съединение с възлите е по- малък, така пълнолунието се превръща в лунно затъмнение, когато разстоянието до възлите не надвишава 12° 15′.

фаталност на затъмненията

Астрологичната интерпретация винаги произтича от физическите признаци на реалните астрономически явления. Ключовият компонент в астрономическата формула на затъмненията е оста на лунните възли. В астрологичното тълкуване оста на възела е вектор на развитие, който определя кармични уроци и съдбовни ситуации, включени в хороскопа. По време на затъмнението Слънцето, Луната и Земята се подреждат на оста на лунните възли, маркирайки повратните точки на съдбата. Това е коридор от време, в който пространството на избор е ограничено от тясната рамка на обстоятелствата. През тези периоди природните сили са много силни във взаимната си подкрепа, което на практика изключва всеки опит за заобикаляне или промяна на обстоятелствата – потокът е твърде силен, за да се плува срещу течението.

Това е времето, когато Провидението директно нахлува в нашия живот и задейства механизма на неизбежността, тоест онези причинно-следствени връзки, които вече не подлежат на промяна. Сега развитието на делата ни може да поеме в нова посока или да се срещнем с ново влияние, но ние вече не сме в състояние да променим хода им.

Как се отразяват затъмненията в личния ни живот

Когато транзитната ос на лунните възли преминава през планетите и ъглите на нашия хороскоп, ние се включваме в нов опит или го игнорираме, подчинявайки се на навиците и стереотипите си. Периодът на лунните възли е 18,6 години. По време на инверсията на Лунните възли и връщането им в наталното положение (на всеки 9 години) ние „полагаме изпити“ за еволюционна зрялост.

Това може да са на пръв поглед незначителни ситуации, но да са показателни по отношение на духовната ни зрялост. Правейки избор ние определяме нивото на живот през следващия етап от него, в зависимост от духовния багаж, с който сме стигнали до тази линия. Затъмнението не е толкова момент на избор, колкото фиксиране на ефекта му, включително нова референтна точка. В астрологията затъмнението е един от методите за предсказване на ключови етапи в човешката съдба.

Владимир Путин

Например в затъмнение можете да срещнете любов, която да обърне целия ви живот и да го изпълни с радост и специален смисъл. Едно затъмнение може да инициира нов етап от нашия живот, като промени съществено неговия ход.

Например- два дни преди затъмнението на 11 август 1999 г. Владимир Путин идва на власт в Русия, a на 7 май 2000 г. (на лунна фаза на същото „семейство“ затъмнения) той полага клетва като нов президент на Русия. Путин казва по този повод „Постигнах това, за което не съм мечтал“. Трябва да се каже, че лидерите, които се изкачват в политическата среда по време на затъмнение, стават съдбовни фигури в историята на страните.

Слънчево затъмнение

Известно е, че слънчевите и лунните затъмнения влияят по различен начин. Слънчевите затъмнения стимулират криза в съзнанието, променят нашите вътрешни нагласи, донасят събития, които несъзнателно сме причинявали, продиктувани от външни обстоятелства. Тук ситуациите се реализират поради кармична предопределеност.

Слънчевото затъмнение отваря нов жизнен цикъл. Той извежда на преден план неща, които изискват спешно внимание и полага началото на нещо ново. Нова перспектива може да изгрее на хоризонта и нещо важно да започне да губи предишното си значение и да се отдалечи. Слънчевото затъмнение дава импулс на събитията, което може да се усети в нашите лични дела от няколко години.

По това време светилата са в съединение, действията им са смесени и потенциалът на новия цикъл не се проявява напълно. Затова трябва да сме нащрек и да не бързаме с нови проекти, колкото и обещаващи да изглеждат. Не правете окончателен избор и не поемайте окончателни ангажименти. Ако затъмнението остави избор за вас, всички важни решения трябва да бъдат отложени за седмицата след него. Понастоящем нямате цялата информация и сега ще трябва да платите за бързането по-късно.

ЛУННо ЗАТЪМНЕНИе

Лунните затъмнения, които се случват две седмици по-рано или по-късно, са свързани със събития, причинени от нашите мисли и чувства. Те показват обхвата на ежедневието, където ще настъпят промените, причинени от слънчевото затъмнение.

Ако лунното затъмнение предхожда слънчевото затъмнение, ситуацията в определена сфера на живота достига критична точка, което изисква реорганизация и тласък за преосмисляне и намиране на нов подход към времето на слънчевото затъмнение, което следва лунното. Ако лунното затъмнение следва слънчево затъмнение, тогава това, което ще бъде положено в началото на цикъла, неизбежно ще се прояви по време на следващото лунно затъмнение – нови съзнателни нагласи ще бъдат реализирани или отречени в ситуации, които ще определят следващия етап от живота. Може да е време на важен избор и съдбоносни решения.

Лунното затъмнение е времето, когато отношенията, правните спорове и откритите конфликти излизат на преден план. Това е най-публичното време на годината, разкриващо информация, която може да остане скрита дълго време. Информацията се разпространява моментално, става публична. Тайното може да стане явно. Ако сте били заети да търсите някого или нещо, можете да го намерите по време на лунно затъмнение. Лунното затъмнение изпълнява дългосрочни проекти и задачи. То може да доведе до дългоочаквана среща или да сложи край на просрочена празнина.

Това е времето на публични скандали, прекратяване на договори или обратно, сливане и обединяване на страните. Конфликтът, изясняването на позициите на страните, често е начин за решаване на проблема. Въпреки това трябва да се помни – в този момент емоционалното напрежение е твърде силно, така че внимавайте с вземането на спонтанни решения. Каквото бъде унищожено през този период, трудно се възстановява.

Затъмненията и световните събития

Фактът, че затъмненията не са отделни явления, а цикли с начало, среда и край, е открит от вавилонците. Гръцкият лексикограф Судас нарича тези цикли поредица от сароси (повторения). Една серия сароси дава слънчево затъмнение на всеки 18 години плюс 9-11 дни и съдържа от 71 до 73 слънчеви затъмнения, обединени от общи характеристики. Целият цикъл от началото до края е 1300 години. Всяка серия от Сарос носи в себе си потенциала на енергиите, присъщи на раждането му, а слънчевото затъмнение и свързаното с него лунно затъмнение дирижират енергиите от серията Сарос, към която принадлежат. Важни исторически процеси, формирането на етнически групи и формирането на държави са свързани с отделни серии от Сарос.

Тази връзка не винаги е буквална и очевидна. Например идея, която веднъж се появи, в развитието си приема различни форми във времето и служи като основа за раждането на нови теми и процеси. С по-дълбоко потапяне в историята, могат да се видят очертанията на общи теми.

Сянката на затъмнението, преминавайки през определени територии, показва страните, които ще бъдат свързани чрез общи исторически процеси. Затъмнението не е еднократен факт, а отправна точка, включваща определена историческа програма. Той фокусира енергията на всички планети и държи под своя власт голям период от време и цели групи хора.

Източници:

Статья «Затмения и Судьба» Елена Зимовец

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *