Фази на Луната

Цикъла на Луната от новолуние до следващото новолуние е 29,6 дни – нарича се синодически (фазов) цикъл. Този цикъл е разделен на четири фази от около 7,5 дни всеки. Той е удобен, защото всеки път новолунието започва в друг знак, т. е. ако предишното новолуние е настъпило в знака на Телец, следващото ще настъпи, когато Луната ще бъде в знака на Близнаци.

Слънцето прави една пълна обиколка на зодиакалния кръг за една година, Луната за 27,3 дни. Този период се нарича сидерически ( звезден ) период. Периодът на Луната около Земята (звездния период) е точно равен на периода на Луната около своята ос, поради което тя винаги излага към Земята само едната си страна.

Пълният синодически цикъл на Луната е разделена на две важни части:

 1. от новолуние до пълнолуние – период на нарстващата Луна и
 2. от пълнолуние до следващото новолуние – период на намаляващата Луна.

Тези две части са разделени на две по-малки части. Това разделение разграничава четири основни фази на Луната:

 • Новолуние, когато Луната в астрологическата карта е съединение със Слънцето.
 • Първа четвърт – когато Луната образуват дясна квадратура със Слънцето,
 • Пълнолуние – Луната в опозиция със Слънцето,
 • Последна четвърт – когато Луната към Слънцето прави лява квадратура.

Четирите критични точки – това са дните на точните фази на Луната, това са повратните точки на цикъла. В тези дни, Луната и Слънцето са в критично ъгловото разстояние една от друга (спрямо Земята), образуват напрегнати, нехармонични аспекти..

Схема на механизма на фазите на Луната

Счита се, че е от полза да се започне всичко ново на нарастваща Луна, най-добре скоро след новолунието, и завършване на делото при намаляваща Луна, близо до новолунието, но така, че новата Луна да има време да се изпълни.

По време на нарастващата луна хора стават все по-активни, по-енергични и по-успешно в делата, така че за този период трябва да се планират най-важните и отговорни неща (особено важни телефонни обаждания и писма). Нарастването на Луната дава любов към философските въпроси и мистика.

По време на намаляващата Луна жизнеността на организма се намалява, лицето става все по-малко активно, по-уморен и реакците му са забавени, така че в този период следва да се занимаваме с добре подредени дейности, не изискващи много усилия.

Ако при раждане Луната нараства, в човек доминира обективност в мисленето,  в решенията и действията, а ако намалява господства  субективноста.

В периода от новолуние до първа четвърт тече скрит вътрешен процес на формиране, така че в този период трябва да бъдат планирани и изчислявани ресурсите, но да не се заемаме с практическото прилагане на идеите. В началото на цикъла Слънцето дава на Луната на семето на новото. Това са дни на символично „Зачатие“ на цикъла. Луната е „бременна“ и расте, иувеличава светлината.

Новолуние 

дните на новата луна се наричат още мрачните дни или дни на Хеката (богиня на мрака, тайната и на съдбата), които продължава два дни преди новолуние и две след новолуние. В дните на Хеката при много хора се забелязва значително отклонение от умствен и физически характер, в съответствие със природата на знак на зодиака и на дома,в който се случва. Емоционално, тези тъмни дни без луна се проявяват като потапяне на човек дълбоко в себе си, в тайните си страхове. Подсъзнанието се събужда и диктува своята воля. Хората в този момент се нуждаят от психологическа подкрепа. Може да се преживее усещане на самота, песимизъм. Пълнолунието е е неблагоприятно за хора с ниско кръвно налягане и за тези, които са склонни към депресия. Вторият ден от лунния месец е опасен, защото всяка дума, се приема за даденост и има опасност от внушение. За да намалите ефекта на новолунието се заемете с нещо вдъхновяващо, пуснете се по течението. С края на дните Хеката се появява в небето малкият полумесец на Луната, младата нарастваща Луна. Физическата активност може да се увеличава постепенно до 5,6,7 лунния ден. Нашите органи по време на младата нарастваща Луна са настроени към потребление на енергия, която получават отвън, те спестяват енергия и почти не я разходват. Организма расте и се развива.

След новолуние е много благоприятен период, за да се отървете от лошите навици, за почистващи процедури, за да започнете диета. Това е време да се започнат нови отношения, да се актуализира околната среда, време на нови възможности, за приключването на старите дела и подготовката на нови. Излезте с нови идеи, създайте списък с желанията си, запишете си мечтите и мислите.

Хората, родени през първата седмица след новата луна, са своеобразни и по характера и по поведението си. Те проявяват любовта си към философията и мистиката. Хората с тази позиция на Луната често могат да бъдат намерени сред духовенството, и тези, които доброволно отиват в манастир. Вероятно те трудно се адаптират към реалния, практическия, така наречен светския начин на живот,  трудно се ориентират в условията на ежедневието, за което те просто не са подготвени. Всички, което те не разбират, те отблъскват и не възприемат. Те обичат природата, животните, земята, която е свързана с него. Могат да бъдат  земеделски производители, лесовъди, ловци, биолози, зоолози, билкари.

От първа четвърт до пълнолуние процесите стават видими за обществото, енергията се увеличава, така че през този период трябва да започне практическото изпълнение на идеите си. Колкото по-рано (по-близо до фазата на първата четвърт) започнете делото, толкова по-голям шанс за успех имате. Във втората фаза на лунния месец е добре за оправяне на навяхвания, за лечение на гръбначния стълб, за премахване на последиците от стари травми, за общо въстановяване на организма, за изпълняване на процедури свързани с пречистване на органи, особено на черния дроб. Това е добър момент да започнете пътуване, преместване, промяна на работно място, особено ако Луната е в знака на Близнаци, Стрелец или Риби. Реклама и публични изказвания е по-добре да правят по-близо до пълнолуние, те ще бъдат особено успешни, когато Луната е в знака на Рак, Стрелец, Риби. Но колкото по-близо е пълнолунието, толкова повече е излишъкът от енергия в тялото и това се превръща във вълнение и превъзбуда.

Първа четвърт 

Тази фаза на Луната е много подходяща за тежка работа, без почивка. Не трябва да се плашим и от трудни разговори и неприятни срещи, това е полезно за решаване на конфликти и преодоляване на различията. В периода е налице силно желание да се постигне нещо, да се проявим и да се докаже. Въпреки това, в този момент се увеличава опозицията, засилва се противоречията. Това не е време за размисъл, а време за действие.

Хората, родени през седмицата преди пълнолуние има силен положителен емоционален оттенък. Те обикновено са много впечатлителен, приятелски настроени, искренни, сърдечни, отворени. Имат голям адаптивни способности. Те са с увеличена чувствителност към всичко добро и красиво. Те имат добра интуиция, често са в състояние да предвиждат събития, често са надарени с екстрасензорни или психически способности.

В периода от пълнолуние до последната четвърт на процесите са насочени към приключване. Максимума е преминал, остава да се използват напълно ресурсите и да се завърши делото. Можете да започнете само това, което може да се завърши преди новолуние, началото на останалите дейности трябва да бъде оставено за новия цикъл. Това е време на активно консумиране на енергията, по-лесно и по-ефективно в този момент се започва на една диета, това е време, за дълбоко почистване на кожата и да я пречистим от токсини, за борба с целулита на едно тяло.

Пълнолуние 

време е да се премине от натрупване на сили към активното им използване. Това е период на излишък, когато всичко в природата е изпълнено с енергия. Емоциите, психическата енергия, психологическа дейност, творчество – всичко е във върхов капацитет. Това е кулминацията на един период на въплъщението, времето, когато плановете стигат до върхов момент. Препоръчва се през пълнолуние да се управляват емоциите, защото през тези дни по принцип се наблюдава емоционално напрежение и промяна на настроението, тези дни особено повлияват на жените. Много  хора по това време страдат от безсъние, изострят се нервните растройства, възникват разправии от „нищото”. Проблемен период за хората с високо кръвно налягане, епилепсия, и за склонни към безпочвени вълнения. Ето защо се препоръчва за периода на пълнолунието да се отложат всички въпроси, които изискват нервно напрежение. А тези, които не могат да изразходват енергията си, да се занимават със спорт или секс. 

Фази на Луната – анимация

Пълнолунието е поетично време, поради което жените през пълнолуние са по-интуитивни, чувственни и чувствителни. Когато се използва правилно, енергията на пълнолунието може да ни направи с по-обективна нагласа към света, да придобием мъдрост и любов. Това е време на изивяване на всички лунни способности. 

Дните  на пълнолуние са много добри за събиране на лечебни растения, както и за терапевтични гладуване. Тези дни са благоприятни за извършване на операция и ходене на зъболекар. Направете една среща с лекар, защото по това време най-лесно се диагностицират болестите.

Хората, родени през седмицата след пълнолуние, се опитват да бъдат психически свободни и независими от външни влияния. Тези хора са много лоялни, с безпристрастен поглед към себе си и към другите, не се поддават на влияние, но те често стигат до крайности. Те трябва да слушат вътрешния си глас и да не следват общоприетите правила. Тази позиция на Луната се намира в много обществени и политически фигури, както и от хората в света на изкуството.

От последната четвърт до новата луна процесите отново стават вътрешни, така че прекалената дейност по това време води до изчерпване сили, а стартирането на дейност е с риск да не бъде завършена.

Последна четвърт 

периодът на преглед и анализ на резултатите, време за почистване на околното пространство и на наболелите проблемите, останали след постигнатите на резултати от предните фази. Въпреки нарастващите амбиции през този период, най-добре е в този момент да посветим усилията си на започнатото, планираното по-рано, и избягване на идеи, който ни идват изведнъж на ум. Това е време да се доведат нещата до край или да се приведат в ред, за отчитане и оценка на дейноста. Нови инициативи може да започне само ако сме сигурни, че ще има време да се завършат до пълна луна. Ако това не се осъществи, има опасност тези начинания да се проточат безкрайно. Този период е най-подходящ за вътрешна работа и самоанализа. И също така за работа с документи, писма, доклади, справки, търсене на различна информация и ремонт у дома. През този период е характерен спад на жизнената енергия, биоритмите и имунитета. Ето защо в този период трябва да правим само  важни неща, за да не хабим излишно енергията си.

Четвъртата фаза на луната завършва с тежките дни на Хеката. Това  ще отнеме четири тъмни дни и ние отново ще видим на небето малкият полумесец на Луната. И всичко се повторя отново. Направете едно пълно почистване в офиса и у дома. Доверете се на това, което е издържало теста на времето. Пазете се от подкрепа на неизпитани идеи. Събирайте пари. Тази фаза на Луната е подходящ за дейности, свързани с възнаграждението и израз на благодарност.

Хората, родени през седмицата преди новолуние, са склонни към самота, избягване на тълпи, обществени събития, и колко по-близо до новата Луната, са били родени, толкова повече се засилва тази тенденция. Те имат силна интуиция, ясновидство, но те не парадират с таланти. Те предпочитат тишината и скриват личният си живот от мнението на външни лица.

Във всеки преход от една фаза в друга Луната могат да създават стресови моменти, с продължителност един ден или два, не повече, но действат на всеки човек. Тези дни хората стават по-възприемчиви, впечатлителни и нестабилни.

Сподели публикацията в
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *