Меркурий – ретрограден

Ретроградното движение (R) е видимото от Земята движение на Планетата. Ефекта на ретроградност възниква от разликите в скоростта на Земята и Планетите в тяхното движение около Слънцето. Поради това Слънцето и Луната нямат ретроградно движение гледани от Земята. Марс е ретрограден веднъж на две години в продължение на 80 дни. Социалните и висшите планети стават ретроградни всяка година. При ретроградно движение Планетата повтаря своя път по Зодиака, по който вече е минала в своето директно (право) движение(D). От символическа (езотерична) гледна точка това е едно връщане по стъпките към миналото, преосмисляне на опита, забавяне на работата, обръщане навътре. Когато се интерпретира транзита на ретроградна планета се разглежда целият период от момента, в който планетата мине през градуса, в който ще се върне в ретроградна фаза, а не само ретроградната фаза. (виж анимация на ретроградно движение)

Влизайки в ретроградна фаза планетата се забавя и спира (SR), след което тръгва назад по вече изминатия път, за да спре отново (SD) и да тръгне напред.

При ретроградно движение Меркурий и Венера се движат към съвпад със Слънцето – наричано долно съединение, което е нов цикъл за тях. За това е подходящо време да се  осъзнаят събитията според естеството на планетата. Ако в този период се повтарят стари проблеми е необходимо да се обмисли причината. Отговора, решението ще дойде, когато планетата съвпадне със Слънцето при долно съединение. От долно съединение до момента на тръгване в директно движение е време за оправяне на проблема и грешките.

Когато външните планети – Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон – са ретроградни те се движат към опозиция с Слънцето и това е период на кулминация на планетата спрямо Слънцето. Това е време на противопоставяне на планетният принцип на съзнанието и  индивидуалността – символизирани от Слънцето , за това се осъзнават не конструктивни подходи, преразглеждане на поведението и определяне на нови подходи.

Меркурий е ретрограден 3-4 пъти в година. Ретроградният му период е 20 дни.

Символически Меркурий е свързан с обмен на информация, мисленето, общуването, договорите, договорките, комуникацията и средствата за връзка. В периода на неговата ретроградност се наблюдава забавяне на мисловните процеси, стремеж към анализиране на натрупаната информация. Ретроградният Меркурий не е ориентиран към нови връзки, нови впечатления, а насочен към осмисляне на това което знаем, има тенденция към подреждане на мислите и контактите.

Ефект на ретроградният Меркурий

В периода на ретроградност на Меркурий се наблюдава известна промяна в мисленето, умът е насочен повече към миналото, към метафизичното, хората общуват и мислят по-различно, „потапят“ се в себе си. Засилва се стремежа към уединение и намаляване на контактите.

Разсеяността и забравянето стават по-чести. Много от започнатите работи се оказват спрени, забавени по независещи от нас причини, не могат да се завършат в срока, който сме определили.

Направените в този период изводи и планове няма да са окончателни и ще трябва да се разглеждат отново и да се доработват.

В този период могат да се променят правилата, да се преразглеждат договори, да се отлагат срокове, да се забавя издаване на печатни издания, увеличават се трудностите при оформяне на документи, допускат се грешки и неточности в печатни произведения. Увеличават се счетоводните грешки. При учение се изпитват трудности с новия материал, а при пътуване често има премеждия, закъснения и забавяне на транспорта.

Какво да избягваме при ретрограден Меркурий?

Периодът не е подходящ за начало на важни преговори, за сключване на договори, нови сътрудничества, прошения в съд. Нее подходящ период за командировка, започване на работа, стартиране на бизнес, започване на нови проекти, начало на обучение, презентация на идеи и проекти.

Какво е подходящо да се прави при ретрограден Меркурий?

Анимирация на ретроградно движение

Периодът е подходящ за връщане към стари начинания, доработка, завършване на проекти, сортиране на архив, почистване на компютър от ненужни файлове. Работа по отложени теми. Периодът е подходящ да се направят нови стъпки в дейности, които не са се получили от първият път. Може да се срещнете със стари приятели, да възстановите изгубени контакти, да се възобнови сътрудничество. Старите контакти носят повече полза от новите.

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *