Плутон във Водолей

На 23 март 2023 г. ще се случи едно от най-важните събития в небето, чието въздействие ще бъде усетено от огромен брой хора, от целият свят. Плутон, планетата, която олицетворява силовите структури, дълбоките трансформации, масите от хора, смъртта, прераждането и секса, ще направи за първи път прехода от знака Козирог към знака Водолей. Преходът в знака Водолей ще завърши на 19 ноември 2024 година.

Астрономически Плутон ще продължи да следва пътя си спрямо Слънцето. Но спрямо наблюдател, който е на Земята, Плутон ще смени знака и ще влезе в първия градус на Водолея през пролетта на 2023 г. В този знак Плутон ще бъде до 2044 година.

Тъй като символиката на планетата говори сама за себе си, интересно е да погледнем по-дълбоко и да разберем какво ще донесе това астрологично събитие в живота на хората.

Малко астрономия

Плутон е втората по големина планета-джудже, обикаля около нашата звезда за 248 години, така че от откриването ѝ досега тя не е изминала дори 1/4 от пътя по орбитата си. Планетата е открита от астронома Клайд Томбо на 18 февруари 1930 г., когато той сравнява две фотографски плаки направени съответно на 23 и 29 януари. Клайд Томбо открива Плутон докато търси неизвестната планета X, причиняваща отклонения в орбитата на Нептун.

Поради елиптичната орбита на Плутон, периодът на престой на Плутон в различните зодиакални знаци в различен и може да варира от 13 години (в Скорпион) до 33 години (в Телец).

В знака Водолей Плутон ще бъде от 2023/24 до 2044 година

Малко астрология

С Плутон, символизиращ трансформация и прераждане и преминаващ през този последен сегмент от Зодиака (Козирог, Водолей, Риби), целият свят е взаимосвързан и участва в този процес, независимо дали го осъзнаваме или не.

В астрологията Плутон се приема за висшата октава на Марс. Действията му от гледна точка на обикновеният човек са коварни, опасни за живота, но са необратими и не подлежат на обжалване. Може да изтощи цели поколения хора в изхабяващи метежи, революции или да ги изтребва с пандемии и войни. Способен е да разруши цели империи, нации с всичките им материални ценности натрупани през вековете. На тяхно място създава нови по-мощни и по-жизнени нации и империи.

Плутон символизира сили определящи и водещи еволюцията на видимият свят. Неговата активност е основана на скрити мотиви и независимо от всичко реализира навън възможностите заложени в системата, помитайки всичко по пътя си. За това принципа на Плутон е ориентиран към развитие на вътрешните свойства и възможности.

Още един от принципите на Плутон е сексуалността, т.е. обмен на енергия, умение да получиш полза от съединението на твоята енергия с енергията на други – полови отношения, сливане на финансови и промишлени структури, поглъщане на едни социални структури на други.

Водолей е въздушен, неподвижен, мъжки знак; символизира поляризация, активност,  разрушаване и преобразуване на формите, проявление извън традиционните форми, кристализирали в Козирог. Идеализъм. Стремеж към висшето, отвъдното. Голям демократизъм, откритост към нови въздействия, ориентация към новостите. Или противоположното – масовост и конформизъм.

Малко история

Достатъчно е да се върнем в миналото на световната история, когато Плутон за последно е бил във Водолей (1777-1797), за да разберем някои фундаментални промени в обществото.

На 4 юли 1776 г. се формира напълно нов съюз на САЩ. Консолидация на различни държави в едно цяло.

През 1778 г. датският министър Бернсторф излага пет принципа на международното право. За 18 век – това е пробив!

На 13 март 1781 г. е открита планетата Уран. Първата от висшите планети, невидима с невъоръжено око.

На 1786 г. в САЩ данъците са намалени заради бедните в редица щати. Неотдавнашното геополитическо отклонение е много благоприятно за повтаряне на тази тенденция.

На 14 юли 1789 г. – 9 ноември 1799 г. – Френска революция. Всъщност за онова време това е началото на масов преход от една парадигма на публично управление към друга.

Това е епоха на огромна социална промяна на всички нива на обществото, тъй като европейската инвазия в Америка и Австралия трансформира местните общности, носейки разрушения и болести.

Един цикъл по-рано (1532-1554), когато Плутон е във Водолей, Коперник публикува хелиоцентричната теория, появява се нова картина на света (1543). Това е времето на изобретяването на джобния часовник (1541 г.). Това е времето на отваряне на границите на Япония и времето на разпространение на християнството там (1545 г.). Това е времето, когато робският труд е премахнат в испанските колонии (1542 г.). Това е времето на основаването на йезуитския орден (1534г.) и началото на Контра-реформацията (1545 г.).

Плутон във Водолей

Сега навлизаме в период от човешката история, когато подобен призив за свобода и равенство ще отекне по целия свят. Има драматична и постоянна промяна в баланса на силите.

Последният път, когато планетата на трансформацията – Плутон преминава през хуманистичният знак Водолей, хората на Франция се разбунтуваха срещу своята диктаторска и екстравагантна монархия, поставяйки началото на Френската революция. Тълпи от хора (Водолей) насочиха своята воля, сила, борба (Плутон) срещу властимащите. „Равенство, свобода и братство“ е викът на Водолеите от онова време.

Тук откриваме вълна от нови идеи (Водолей), която се противопоставя на властта (Плутон). Това е период  характерен с научната, социалната и политическата революция. Новите научни открития (Водолей), които трансформират икономическата система (Плутон), са предназначени да променят социалния ред и да трансформират нашия свят.

Водолей е колективен знак, където групи от хора, колективи, общности са средата, в която се реализират принципите на Плутон. И за да започнат хората да се борят за своите права, свобода и равенство, това трябва да им се отнеме.

За да постигнат равенство и свобода, хората са готови да се изправят срещу могъщи лидери, за които смятат, че заплашват тяхното оцеляване и свободата на изразяване. Групи и общности са решени да се бунтуват срещу утвърдени политически сили и институции, които се стремят да контролират и манипулират населението.

Можем да очакваме развитие  на хоризонтални структури и общности, които постепенно да заменят класическите вертикални институции на властта. Лидерът ще бъде следван не защото е назначен, а защото е избран авторитет.

Засилване ролята на личността. Ще се появят ярки исторически фигури излъчени от масите, а не от класическите политически структури. Блогърите ще стават неформалните лидери, около които ще се събират живи и „кибер хора“.

Правата и свободите на хората, хуманизма ще стоят много остро. Тъй като всъщност човек е постоянно заобиколен от контролиращо и манипулиращо информационно поле. Личната поверителност е пренебрегвана. Информационни системи ще се използват като инструмент за манипулация и съответно за власт, и ще продължават да се развиват активно.

Разпадане на държавни и политически съюзи и обединения и образуване на нови. Образуване на нови обединения на по справедлива основа. Могат да се водят сериозни войни за човешките и груповите свободи.

Разделянето на големите световни финанси  като форма на власт между по-голям брой институции, неформални асоциации и групи. Повече центрове на икономическа власт, повече собственици на капитал; но самите капитали са по-малки.

Водолей е безплоден знак и ще се засили тенденцията за проблеми с зачеването и контрола на раждаемостта. Изкуствени технологични „решения“; развитие на генетиката и техническите средства в медицината.

Нарастване на популярността и развитие на науките като генетика, астрономия, история и астрологията като наука. Използването на астрологията като инструмент за разбирането на ритмите и циклите в природата.

Трябва да се отбележи, че много от сценариите на Плутон във Водолей ще бъдат осъществими само в общества, които са на определено развитие. И разбира се, прогнозата за различните локации – как точно ще се прояви Плутон във Водолей за определена страна или град – е задача на Мунданната астрология.

Сподели публикацията в

1 thought on “Плутон във Водолей”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *