Неподвижни кралски звезди

Неподвижните (фиксирани) звезди в хороскопите на хората от древността носят мистерията на тяхната интерпретация. Различните автори могат да варират значително в тяхното тълкуване. Някои интерпретации като цяло са ужасяващи и ни карат да нервничим.
За неподвижните звезди са писали английския астролог Вивиен Робсън „Фиксирани звезди и съзвездия в астрологията“ и сръбския автор Александър Имсирагич „Стълбове на съдбата“, холандския астролог Оскар Хофман „Фиксирани звезди в хороскопа. Систематичен подход и практическо приложение “и Павел Глоба „Фиксирани звезди “.

АНТАРЕС

Антарес  – Алфа Скорпион  9°22’06”Стрелец . Името идва от гръцкото название (Ant-Ares-„вместо Марс“) известна е още и като Сърцето на Скорпиона

Антарес  – Алфа Скорпион

Природа: Марс – Сатурн – Плутон – притежава марсианска природа с примесени енергии на Меркурий, Юпитер и Сатурн.

В Персия се е считала за една от  четирите кралски звезди на нашата галактика. Наричали са я „Страж на запада”, защото 3000 г. преди новата ера е съвпадала с точката на есенното равноденствие. Свързана е със стихията вода.

Антарес прави човека упорит, повратлив и войнствен. Тази звезда е важна за военните. Освен това тя дава бърз ум, съобразителност, стратегически способности, храброст, особено ако е свързана с Меркурий.

Умишлено или неволно стигате до крайности. Можете да очаквате успех, но само в резултат на постоянни усилия и се усъвършенствате чрез опита.

Според традициите Антарес има войнствен характер и може да предвещава насилствена смърт в сражения, както и в следствие на заговори. От друга страна опасността може да произхожда от огън, оръжие или техника. На битово ниво звездата е страшна, а на високо – добра. Звезда на черната магия, често на сатанизма.

Планетата, с която Антарес контактува, ще покаже как ще се изразява тази енергия в живота ви. Опасността се крие във факта, че се стремите към драма само заради вълнението и ако това се случи, можете да загубите всичко, което е постигнато.

На МС – човек попада под властта на магията.

На Асц – сатанински инициации, човека става проводник на силите на злото. На границата на 4 дом – неизбежно разрушение, свързано с родители, захвърлено дете, страшно детство, детски комплекси за цял живот. Антарес винаги дава страхове за цял живот, постоянни стълкновения със злите сили.

В съвпад с Марс смелостта често води до безразсъдство, което води до повишен риск и опасности. Хората, при които в картите е налична такава конфигурация винаги са длъжни да бъдат готови към нещо неочаквано и случайности.

Антарес – астрономически данни:

Антарес е звезда свъхгигант от клас М, с диаметър приблизително 700 пъти слънчевия диаметър. Ако Антарес се постави на мястото на Слънцето, неговата повърхност ще достигне до мястото между орбитите на Марс и Юпитер. Антарес се намира приблизително на 600 светлинни години от Слънчевата система. Видимата му яркост е около 10000 пъти по-висока от тази на Слънцето. Масата на звездата е изчислена на 15 до 18 слънчеви маси. Големият размер и относително малката маса придават на Антарес много ниска средна плътност.

Най-добрият момент за наблюдение на Антарес е около 31 май всяка година, когато звездата е в противостоене на Слънцето. По това време Антарес изгрява привечер и залязва рано сутрин и така е видим цяла нощ (това разбира се зависи от позицията на наблюдателя върху земното кълбо).  За около 2-3 седмици преди и след 30 ноември, Антарес не е видим изобщо, тъй като се изгубва в блясъка на на Слънцето. Този период на невидимост е по-продължителен в Северното полукълбо, отколкото в Южното, тъй като деклинацията на звездата е значително насочена на юг спрямо небесния екватор.

АЛДЕБАРАН

Алдебаран (Палилия) Алфа Телец – 9°24’00’ Близнаци

Природа: Марс и Юпитер. Дава подчинение на злото, насилие, постоянно нещастие, давещо зло, привличане на насилствената смърт. В някои случаи тя привлича насилствена смърт – по Уран, Меркурий и Луна.

Това е кралска звезда с марсианска природа. Една от свещените звезди, но свързана с дявола и злото. Нарича ли са я „Стражът на изтока“. Олицетворява целостта на моралните принципи и цели. Свързва материалния и божествения свят. Тя носи святост на земното, физическото. Звездата предлага мощна сила, но само в случай на чистота и честност.

Алдебаран дава възможност да се постигне слава, успех и щастие, но само ако се преодолее определено изкушение. Това предизвикателство засяга почтеността и честта. Величието може да бъде постигнато, но човекът ще бъде предизвикан по отношение на тази почтеност и чистота на своите мисли и действия. Ако не успее да премине този тест, тогава ще загуби всичко. Присъствието на звездата Алдебаран на картата показва, че ще срещнете морални дилеми, които ще предизвикат вашата цялост.

Планетата в съединение (аспект съвпад) с Алдебаран ще покаже темата на изкушението.

Съединена с АСЦ или Слънце означава изключителна енергия, човек с такива аспекти е способен да бъде преди другите, той добива ръководни длъжности и признания, но се сдобива и с неприятели, от които могат да го очакват опасности и неприятности.

Традиционното съединение на Алдебаран с Луната указва опасност от отравяне с отрова, ако Нептун също участвува в тази конфигурация.

Венера в съединение с Алдебаран по действие е аналогична на „енергия, отправяне в друга страна”, дава аномалности в любовните отношения. Това въпреки всичко трябва да се разглежда в общия контекст.

С Юпитер дава наглост, стремеж към насилие, жестокост и безцеремонно подавление на другите. Със Слънце и Марс – грубост, бесноватост, неукротима злоба, ярост, бяс.

Сатурн в съединение с Алдебаран и в неблагоприятни аспекти с другите планети носи опасности и загуба посредством вода, т.е. наводнения, корабокрушения, потъвания.

Съвпадът на Алдебаран с Уран дава колосална енергия и работоспособност, благодарение на което роденият се стреми към престиж и признания. От друга страна този аспект активизира противниците.

В съединение с Колелото на съдбата, а също с МС води към голям полет, много поклонници, много слуги. Славата ще бъде винаги негативна, но на този винаги ще служат много хора.

Алдебаран – астрономически данни:

Алдебаран е червен гигант, най-ярката звезда от съзвездието Бик. Тя е окото на бика. Името Алдебаран произхожда от арабски и означава „последовател“. Намира се на 70 светлинни години от Земята . Алдебаран е с диаметър 43 пъти по-голям от този на Слънцето и има светимост 400 пъти по-голяма от неговата. При ясно време може да се наблюдава как пулсира в червено.

РЕГУЛ

Регул – 29° 29‘ Лъв Кралска звезда.

Регул – 29° 29‘ Лъв 

Природа: Слънце и Юпитер.  Дава популярност, власт, сила, престиж. Богатството и властта идват неочаквано.

Една от кралските звезди на Персия, Пазачът на Севера. Можете да постигнете голям успех, но само когато сте изправени пред определено неизбежно изпитание. В този случай това е отмъщение. Можете да постигнете голям успех в избраната от вас сфера, но ако някога се спуснете да отмъщавате, ще загубите власт и позиция в обществото. Регул показва сила и успех, следователно, тя е активна в картите на успели хора.

Винаги силна и гореща по природа, тази звезда прави осезаемо присъствието си на картата. Това е стремежът към успех и потенциалът за преследване на тези стремежи в областта, която планетата сочи. В същото време звездата говори за отмъщение, винаги изкушаващо и проверяващо човек. Ако поради гняв или негодувание човек започне да си отмъщава, тогава настъпва падане, човек губи всичко, което е постигнал. Тази загуба може да бъде публична или лична.

На ASC или с планети в близост до асцедента дава уважение и популярност в ранните години, ранна слава. Със злите планети – тази слава е скандална.

В кулминацията на МС – прави човек известен, дава чест, уважение. Залязващият РЕГУЛ на DSC или във връзка с планети в 7-ми дом дава обществена популярност.

Тя проектира „кралски” качества: благородство, искреност, откритост, смелост. Значението на тази звезда се подчертава и от близостта й до еклиптиката. Действието й съчетава най-добрите качества на Юпитер и Марс.

Съединение (съвпад) :

Със Слънцето: властта и авторитетът оказват огромно влияние върху приятелите. Възможна е висока позиция в управлението или в областта на професионалната дейност.

С Луната: това означава, че можете да постигнете всеобщо признание, но за да я спасите, ще трябва да положите усилия.

С Меркурий: показва, че чрез честност и справедливост ще постигнете популярност. Популяризира печалбите от професионални дейности.

С Венера: това означава, че не винаги сте в състояние да направите правилния избор, да направите правилна оценка на приятелите си и изберете подходящ партньор за живота – във всички тези случаи трябва да бъдете внимателни.

С Марс: почести, слава, силен характер, перспективите се отварят благодарение на работата за доброто на обществото, високо военно звание.

С Юпитер: слава, получаване на висок чин, най-често във военната област, успех от ангажиране с църковни дела. С тази конфигурация се пада богатството и властта, което се нарича „като сняг на главата“ му. Но е възможно славата ви да избледнее и вие да загубите силата си.

Със Сатурн: справедливост, приятели на свещеници, успех поради църковни или юридически събития, стипендия, богатство, печалба от търговски операции, бизнес компании, приятели, висок социален статус. Човек се гордее със своя дом и семейство, добро здраве, но в края на живота сърцето ще го боли.

Регул – астрономически данни:

Регул е по-масивен от Слънцето с около 3,5 пъти. Това е млада звезда, тя е само на няколкостотин милиона години. Той се върти изключително бързо, периодът на въртене е само 15,9 часа, което прави формата му много изравнена (екваториалният радиус е с една трета повече от полярния) и прилича на тиква. Това води до гравитационно потъмняване, при което полюсите на звездата са много (50%) по-горещи и пет пъти по-ярки (на единица повърхност) от нейния екватор. Ако се върти само с 14% по-бързо, центростремителната гравитационна сила нямаше да е достатъчна, за да предпази звездата от разпад. Оста на въртене на Регул почти съвпада с посоката на движение на звездата в пространството.

Установено е също, че оста на въртене е перпендикулярна на линията на видимост. Това означава, че наблюдаваме Регул от ръба .

ДЕНЕБ

ДЕНЕБ алфа от Лебед, положение 5° 33‘ Риби.
Името „Денеб“ идва от арабския zanab („опашка“), от израза zanab ad-dajajat, или „пилешка опашка“

Природа: на Венера и Меркурий. Придава проницателен характер, бистър ум, способност за бързо учене. Човек има жив ум, определени умствени способности. Идеалист, много умен, привлекателен.

Най-ярката звезда в съзвездието Лебед. Символиката й се свързва с тази птица, която силно и дори ожесточено защитава своето пространство. Лебедът е свързан и с древни легенди за създаването на живота чрез Световното Яйце. Темата за защита на семейството и майчинството може да ви е близка, както и необходимостта от изследване на мистичното в ежедневните теми.

Може да сте готови да направите героично пътешествие, както във външния свят, така и в дълбините на себепознанието. Отрицателна страна на вашите прояви може да бъде повишена агресивност в защита на себе си, семейството и ценностите ви. Но в същото време тази защита може да е проява на божественото. Така че имате голяма сила и можете да го използвате, както в твърда, така и в духовна версия.

Денеб е звезда от съзвездието Козирог. Символ е на законодателя и е насочен към справедливостта на Бог, който се опитва да цивилизова хората. Звездата на щедър владетел, който се опитва да използва мъдростта и знанията, за да защити хората и да им помогне. Тази звезда ще ви даде чувство за справедливост, желание да бъдете спасител.

Съединение (съвпад) :

Със Слънцето: напредък в астрологията, литературната дейност, обществените дела. Опитът, натрупан в детството, ще има по-силен ефект върху темата, отколкото върху обикновения човек.

С Луната: Както в предишния случай, субектът ще се докаже в много области, особено ако това са нови, неизследвани области на дейност. Способности за лидер. Ще има известни трудности по пътя към успеха. Трябва да работи търпеливо. Той е в състояние да стане лидер, но при липса на постоянство е заплашен от загуба на позиция и доброто си име.

С Меркурий: Това са много умни, изобретателни хора, които могат да проявят добри литературни способности. Ако е необходимо, те са дипломатически.

С Венера: Такъв човек има солидни възгледи, които не крие. Той остро възприема семейните проблеми, тези свързани с религия, спорт, музика и т.н.

С Марс: В известен смисъл този човек може да бъде наречен идеалист, което може да се прояви в обществени дела, като политиката.

С Юпитер: Човек го очаква високо отличие, дълга слава, благоразположение на влиятелни личности (ако Юпитер е добре аспектиран в наталната карта). Ако Юпитер не е подкрепен от добри аспекти, човек може да хаби енергията си.

Денеб – астрономически данни:

Денеб е една от най-големите и мощни звезди, известни на науката. Диаметърът на Денеб е приблизително равен на диаметъра на земната орбита (≈300 милиона километра). Абсолютната звездна величина на Денеб се оценява на −6.95, което прави Денеб първа или може би втората (несигурността се дължи на неточности при определяне на разстоянията) след Ригел звезда според светимостта от 25-те най-светли звезди на земното небе.

Точното разстояние до Денеб остава причина за спор и до днес. Повечето от звездите на същото разстояние от Земята не се виждат с просто око и могат да бъдат идентифицирани само по каталог, при условие, че те са общоизвестни.

Оценката на светимостта на Денеб варира от 60 000 кратна (увеличение на множественото свързване) до 250 000 множествена светимост на Слънцето (на разстояние 3200 светлинни години). Ако Денеб беше точков източник на светлина на същото разстояние от Земята като Слънцето, тогава той би бил много по-ярък от повечето промишлени лазери. За един ден тя излъчва повече светлина отколкото слънцето за 140 години. Ако беше на същото разстояние като Сириус, той щеше да бъде по-ярък от пълнолунието.

източник:

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *