Нептун в Риби 2012-2025

На 3 февруари 2012 г. Нептун навлезе в знака Риби и ще остане в него 13 години – до 30 март 2025 г. Риби е домът на Нептун. Тук той може да прояви силата си във всичките си нептунови дълбочини и двусмислие. За да разберем по-добре това, от което се нуждаем от Властелина на океаните, трябва да си припомним основните принципи и функции на Нептун и периода, когато е открит. Той е открит на 23 септември 1846 година. Нептун е първата планета, чието съществуване е доказано чрез математически изчисления, а не от емпирични наблюдения. Периодът му на обиколка около Слънцето в 164,9 години.

Нептун работи с образи, способства за формирането на мистично съзнание, особен финес на възприятието. С него са свързани всички видове изкуства, особено музика и поезия. Той позволява на въображението да завърши това, което светкавицата на Уран е запалила като идея. Като висша октава на Венера, Нептун издига любовта към изключителна височина, допринася за формирането на идеала. Той определя в човека нивото на неговата чувствителност и свръхчувствителност, способността и необходимостта да се жертва, да обича и да проявява състрадание. Той внася дълбочината на взаимното проникване във взаимоотношенията между хората, дава способността за съпричастие. В астрологическия символизъм на религиите Нептун е свързан с християнството. Християнските добродетели – дълбока вяра, търпение, кротост, смирение – са висшите състояния на Нептун.
Нептун дава възможност за проникване във фините сфери, но управлява и илюзорните идеи, допринася за бягство от реалността в алкохолен или наркотичен екстаз. В неговия арсенал са мистериозните обстоятелства, мъглата и миража. Той създава условия, които правят възможно скриването на истинското състояние на нещата и носи объркване. Той е майстор на илюзиите, измамата, самозаблудата, несигурността и неточността. Нептун е смесица от всички начала и ни води до разбирането, че всеки от нас е част от огромен вечен свят. Това съответства на нуждата на хората да вярват в чудеса, в неща които не съществуват в материалния свят и са извън нашия физически свят, следователно извън границите на Сатурн.

Нептун е в знака на Риби от 2012 до 2025 година

Нептун премахва противопоставянето, размива границите и различията, преследва идеята за равенство пред Бога. Без участието на Нептун никога няма да има цялостност. В астрологията символизира океана на Божествената Любов, който държи света в единство. Това е източникът на вдъхновение за творчество. Именно с Нептун – първичния океан, Юнг е свързвал Архетипите – колективни форми на възприемане на света, символи, които имат общо значение за всички. Той изпълнява функцията за оцеляване на ниво на колективните единици.

През 1846 г. за първи път са използвани обезболяващи по време на операция. За анестезия започват да се използват азотен оксид (весел газ), етер и хлороформ. Това е годината на раждането на анестезиологията. Всички вещества, които водят до промяна във физическото и психическото състояние, са под контрола на Нептун. Той познава наркозата, наркотиците, отравянията. С него е свързано всичко неуловимо и призрачно.

Колективната мечта за царство на всеобща хармония се формира под влиянието на Нептун. Всички утопични социални теории принадлежат на неговата сфера. През април 1847 г. Нептун влиза в Риби и още през 1848 г. в Лондон е публикуван Манифестът на комунистическата партия, написан от К. Маркс и Е. Енгелс. Сега утопичната природа на комунистическия идеал е очевидна за всички, но тогава е изглеждала привлекателна за много хора. Още първият ред на „Манифеста“ е най-доброто доказателство за Нептуновото вдъхновение: „Един призрак броди из Европа, призракът на комунизма …“

Сподели публикацията в
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *